DIÁKHITEL

Diákhitelt 2001-től lehet igényelni. A hallgatói hitelrendszer célja, hogy minden fiatal számára esélyt teremtsen a felsőoktatásban való részvételre, függetlenül az egyén, illetve családja anyagi teherviselő képességétől, valamint hogy a Kormány hosszú távon biztosítsa az általánosan hozzáférhető, tömeges és minőségi felsőoktatás fenntarthatóságának feltételeit a magyar gazdaság fejlesztése érdekében.

FONTOS VÁLTOZÁSOK

 • 2020. május 1-től bevezetésre kerül a szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz. A részleteket alább áttekintheted.
 • 2020. május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelheted Diákhitel1-et, akár 350.000 forint értékben, amennyiben június 15-ig beadod az erre vonatkozó kérelmedet.
 • A Diákhitel1 és Diákhitel2 esetében is meghosszabbítjuk az igénylési határidőket ebben a félévben június 15-ig.
 • A Diákhitel Plusz bevezetésével egyidőben megszűnik a Nyelvtanulási Diákhitel. A korábban felvett Nyelvtanulási Diákhitel május 1-től szintén kamatmentessé válik.
 • 2020. augusztus 15-től a szabad felhasználású Diákhitel1 esetében a havonta igényelhető maximum összeg 150.000 forintra emelkedik.

DIÁKHITEL PLUSZ
 • Mi az a Diákhitel Plusz?

  A Diákhitel Plusz egy 2020. május 1. – 2020. december 31. között elérhető, államilag támogatott, kamatmentes, teljesen szabad felhasználású hitellehetőség.

 • Ki veheti fel?

  Ha van aktív hallgatói jogviszonyod, akkor gond nélkül, bármikor igényelheted, amennyiben 18 éves elmúltál, de az 55. életévedet még nem töltötted be. Azonban, ha lejárt hiteltartozású diákhitellel rendelkezel, akkor sajnos nem vagy jogosult az új hiteltermék felvételére.

 • Van már diákhiteled?

  Nem baj! A Diákhitel Plusznál nem akadály, ha már rendelkezel Diákhitel1 és Diákhitel2 szerződéssel, még akkor sem, ha idén igényeltél nálunk hitelt.

 • Mekkora összeg vehető fel?

  A legkisebb felvehető összeg 100 000 forint, a legmagasabb pedig 500 000 forint lehet. A pontos értéket Te határozod meg, az összeget pedig a bankszámládra utaljuk.

 • Meddig igényelhetem?

  2020. május 1. – 2020. december 31. között bármikor tudod igényelni.

 • Mennyi a kamata?

  Az állami kamattámogatásnak köszönhetően, az új hitelt kamatmentesen veheted fel, és ez a teljes futamidő alatt változatlanul így marad.

 • Hogyan lehet igényelni?

  2020. május 1-től a www.diakhitel.hu oldalon éred el azt a felületet, ahol ki tudod tölteni a Hiteligénylési adatlapot és a fennálló aktív hallgatói jogviszonyodról szóló Nyilatkozatot. A kitöltött adatlapot, a kölcsönszerződést és a Nyilatkozatot személyesen adhatod le a kijelölt Diákhitel PartnerPontokon. Ezután a Diákhitel Központ a beérkezett dokumentumokat ellenőrzi és a jogosultsági feltételek teljesítését követően, napokon belül folyósítja bankszámládra a hitelt.

 • Hogyan lehet törleszteni?

  Igényléskor a futamidőt 1 és 5 év között Te választhatod meg, a törlesztést pedig csak egy éves türelmi időszak után kell megkezdened. Előtörleszteni és végtörleszteni bármikor, díjmentesen tudsz, továbbá a gyermekvállaláshoz kapcsolódó családi kedvezmények a Diákhitel Plusz esetében is elérhetők. Ennek értelmében a 2020. május 1-je után született 2. gyermek után a tartozás felét, a 3. gyermek születését követően pedig az édesanyák teljes tartozását elengedjük.

Diákhitel 1
 • Felvehetem?

  A szabad felhasználású Diákhitel1 képzési formától függetlenül elérhető minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 45 év alatti diáknak.

 • Mire költhetem el?

  A szabad felhasználású Diákhitel1 bármire elkölthető.

 • Mekkora összeget igényelhetek?

  A szabad felhasználású Diákhitel esetében évente 10 hónapon át akár havi 70 ezer forint is igényelhető. Külföldi részképzés (pl. Erasmus) esetén havi 140 ezer Rt-ot is felvehetsz.

 • Hogyan kapom meg a pénzt?

  Átutalással érkezik a számládra. Ha szeretnéd, havonta folyósítjuk, de ha Neked kényelmesebb, akkor szemeszterenként egy összegben is megkaphatod.

 • Mekkora a kölcsön kamata?

  A kamat mértékét félévente határozza meg a Diákhitel Központ, jelenleg rekord alacsony értékű, 1,99%, mely a többi szabad felhasználású banki hitellel összehasonlítva rendkívül kedvező konstrukciót jelent.

Diákhitel 2
 • Felvehetem?

  Diákhitel2-ből a képzésed költségét fedezheted, kizárólag önköltséges, 45 év alatti, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistaként vagy főiskolásként.

 • Mire költhetem el?

  A Diákhitel2 kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére fordítható. Újdonság, hogy a hol az intézmény külön térítési díjat számol fel az idegen nyelven történő oktatásért, az önköltséges hallgatók Diákhitel 2-ből is fizethetik azt.

 • Mekkora összeget igényelhetek?

  Az adott félévi Diákhitel2 összege az adott képzésre meghirdetett önköltségi díjjal egyenlő.

 • Hogyan kapom meg a pénzt?

  A Diákhitel Központ az igényelt összeget közvetlenül a felsőoktatási intézménynek utalja, így az valóban a képzés finanszírozását szolgálja.

 • Mekkora a kölcsön kamata?

  A Diákhitel2 kamata az állami kamattámogatásnak köszönhetően 0%.

A Diákhitel1 és a Diákhitel2 törlesztésről és felvételéről

 • Mikor és mennyit kell törlesztenem?

  A törlesztést csak a hallgatói jogviszony megszűnését követően (de legkésőbb 45 éves korban) kell megkezdened, a havi törlesztő részlet nagysága a jövedelmedhez igazodik. A Kormány családvédelmi programjának köszönhetően a 2018. január 1-jét követően született 2. gyermek után a tartozás felét, a 3. gyermek születésével az édesanyák teljes tartozását elengedjük.

 • Tudom befolyásolni azt, hogy mikor mennyit fizetek vissza?

  A visszafizetési konstrukció rendkívül rugalmas. A hitel törlesztésekor a kötelező törlesztő részleten felül bármikor, bármilyen összegben, díjmentesen előtörleszthetsz, így elkerülheted, hogy felhalmozódjon tartozásod. A visszafizetések átlagos ideje 7 év!

 • Hogyan tudom felvenni?

  Mind a szabad, mind a kötött felhasználású diákhitel igénylése rendkívül egyszerű. Így, ha van Ügyfélkapus elérésed, a hiteligénylésedet személyes megjelenés nélkül, Neptun rendszeren keresztül, elektronikus aláírással is benyújthatod, de személyesen is intézheted az igénylést.

A további részletekért kattints IDE.

Nézd meg kisfilmjeinket, és tudj meg többet a Diákhitelről!

 

Az igénylés megkezdéséhez jelentkezz be a Neptun-rendszerbe.

A Diákhitel2 esetében az igénylés után rögzítened kell majd a szerződésszámot, ennek a menetét itt olvashatod.

Ha további információkra is kíváncsi vagy, látogassa el Diákhitel Központ weboldalára.

2019.07.03.