Péntek esti egyetemi percek (PEEP)

PEEP

Indul a Péntek esti egyetemi percek

 

Ezentúl minden pénteken 18 órakor megosztunk egy videót gazdag archívumunkból.

A szombathelyi felsőoktatás ebben a tanévben ünnepli 60 éves jubileumát. Az elmúlt évtizedekben rengeteg film örökítette meg az intézmény mindennapjait. Ezekből válogatunk.

Olyan, talán már a feledés homályába veszett alkotások ezek, amelyeket jó, érdemes visszanézni.

Változatos kínálatot ígérünk: lesz itt többek között előadás, koncert, tánc.

 


2020.07.17.
PEEP: Boldogságmesék

Boldogságmesék címmel tanító szakos hallgatók előadásában interaktív meseóra várta a gyerekeket az ELTE Savaria Egyetemi Központban tavaly tavasszal, a 150 éves magyarországi tanítóképzés jubileuma alkalmából megrendezett első szombathelyi Tanítók napján.

A Péntek esti egyetemi percek (PEEP) című sorozatunkban, amelynek keretében gazdag videóarchívumunkból válogatunk, ezúttal ennek felvételét ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A meseórát IDE kattintva lehet megtekinteni.

 


2020.07.10.
PEEP: Beszélgetés Kepes Andrással

Az újságíró, aki 2004 és 2008 között jogelőd intézményünk, a Berzsenyi Dániel Főiskola címzetes főiskolai tanára volt, Tövispuszta címmel írt családregényt. A Péntek esti egyetemi percek (PEEP) keretében videóarchívumunkból a könyv apropóján 2012-ben a főiskolán rendezett beszélgetés felvételét ajánljuk figyelmébe.

Ugyan már kamaszkorában írónak készült, írásai sokáig az asztalfióknak készültek, mivel valószínűleg nem volt hozzá elég bátorsága, hogy műveit a nagyközönség elé tárja, mondta Kepes András az akkor a kommunikáció tanszéket vezető Murai Andrással folytatott beszélgetés elején.

Majd Murai emlékeztette Kepest, hogy a történetmesélési kedv mindig is ott volt többek között a műsoraiban – a Tövispuszta című kötetben is számtalan anekdota, történet kapott helyet, miközben három család történetét vezeti végig.

Kepes erre elmondta, a könyvvel az volt a célja, hogy úgy mesélje el száz év történetét, hogy abban mindenki felfedezhesse saját magát.

Nyugat-Európában az egyes emberek történetei az adott társadalom történetéről is szólnak, fejtegette a szerző, míg Magyarországon az elmúlt száz év történelmét érzése szerint mindenki úgy meséli el, hogy a hangsúly a családján van, másoknak nincs helyük benne, nincs úgynevezett nemzeti narratíva...

A beszélgetést IDE kattintva lehet megtekinteni.

 


2020.07.03.
PEEP: Pszichohistória – Egy terrorista lelkivilága (Buda Botond előadása)

Egy terrorista lelki alkat vizsgálata még egy pszichológusnak vagy neurológusnak is kihívást jelent, hát még a történelmi kontextusba helyezése. Ezzel próbálkozott meg Buda Botond ideggyógyász, igazságügyi neurológus szakértő.

A pszichohistória egy 1950-es évek végén keletkezett, történelmi szereplők döntéshozatali motívumainak feltárásával foglalkozó tudomány.

A Péntek esti egyetemi percek (PEEP) keretében ezúttal a Savaria Egyetemi Központ 2014-es Kutatók éjszakája rendezvényén elhangzott előadás felvételét ajánljuk megtekintésre, amelyben Buda Botond Gavrilo Princip személyiségrajzát alkotta meg. Mint ismert, ennek a terroristaként elhíresült „balkáni legénynek” a személyéhez kapcsolódik az első világháború kirobbanása.

A videó IDE kattintva tekinthető meg.

 


2020.06.26.
PEEP: Cousteau nyomában szudáni vizeken

Folytatódik a Péntek esti egyetemi percek (PEEP): ezúttal olyan előadás felvételét ajánljuk videóarchívumunkból, amelyen Szinetár Csaba, a Biológiai Tanszék főiskolai tanára egy különleges szudáni szafarin szerzett búvárélményeit osztotta meg a hallgatósággal.

Szinetár Csaba gyermekkori álma valósult meg azzal, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt búvárkodni kezdett. A vízi élővilággal való ismerkedés nem csak a kíváncsiságát elégítette ki és a szórakozását szolgálta, hanem tanári munkája során is hasznosítja a tapasztalatait.

A terepbiológus az alábbi felvételen nem mindennapi élményeiről mesél: a szudáni vizekre kevesen jutnak el azok közül is, akik ismerik a Vörös-tenger egyiptomi szakaszát.

Szinetár Csaba erről az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ (SRPSZKK) által szervezett Nyugdíjas egyetem című programsorozat keretében tartott előadást 2017-ben.

A Nyugdíjas egyetem tavasszal immár a tizenkettedik szemeszterét kezdte, az ötven év felettieknek izgalmas vetített képes előadásokat kínálva a Savaria Egyetemi Központban.

A videó ITT érhető el.

 


2020.06.19.
PEEP: Lehet-e kapcsolat az időjárás és a belgyógyászati betegségek kialakulása között?

Ezúttal egy orvosmeteorológiai előadás felvételét ajánljuk a figyelmébe a Péntek esti egyetemi percek (PEEP) keretében, amely sorozatunkban minden pénteken este hat órakor megosztunk egy, gazdag archívumunkból származó videót.

Orvosmeteorológiai kutatások alapján elmondható, hogy az élő szervezetek, így az emberi szervezet is reagál az időjárás változásaira. Ilyenkor megnövekszik a hirtelen rosszullétek előfordulása, amely a szívinfarktustól az agyvérzésig számos formában érhető tetten.

Puskás János, az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának nyugalmazott főiskolai tanára 2013-ban, a nyolcadik Regionális természettudományi konferencián egy olyan kutatás eredményeiről számolt be, amelyet a vizsgálódásban részt vevő munkatársaival 2000 és 2010 közötti időjárási adatok, valamint az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének Szombathelyen és környékén történt kivonulásai adatainak összevetésével kaptak.

A videót IDE kattintva lehet megtekinteni.

 


2020.06.12.
Testtartást javító gyakorlatok

Az egészséges életmód része a test harmóniájának megteremtése, amelyhez hozzájárul a helyes testtartás is. Ám mozgásszegény életmódunk kevés lehetőséget ad a törzs izmainak megerősítésére, ami a helyes testtartás feltétele. Péntek esti egyetemi percek (PEEP) című sorozatunk keretében ezúttal az alábbi videó segítségével testtartást javító gyakorlatokat mutatunk be.

Jogelőd intézményünkben, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán 1994-ben készült film hasznos lehet pedagógusjelölteknek, pedagógusoknak, meg persze mindenki másnak, hiszen a gyakorlatokat otthoni körülmények között is el lehet végezni.

A PEEP keretében minden pénteken este hat órakor megosztunk egy filmet gazdag videóarchívumunkból, ezzel is felidézve az elindulásának hatvanadik évfordulóját ebben a tanévben ünneplő szombathelyi felsőoktatás elmúlt évtizedeit.

A videót IDE kattintva tekintheti meg.

 


2020.06.05.
Latinovits Zoltán emlékezete

Negyvennégy évvel ezelőtt, negyvennégy éves korában 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, a színészkirály.

Versidézetek egymásba fonódó láncolatával tisztelgett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Stúdiószínpada Latinovits előtt 1989-ben.

A műsorról készült felvételt ajánljuk figyelmébe, ezzel emlékezve a színészkirályra a Péntek esti egyetemi percek (PEEP) legújabb darabjaként, amelyben minden pénteken este hat órakor egy videót osztunk meg a szombathelyi felsőoktatás hatvanéves jubileuma apropóján az intézmény gazdag archívumából.

A videót IDE kattintva tekintheti meg.

 


2020.05.29.
A varázsgombáktól a kémiai terrorizmusig – Zacher Gábor előadása

Az ismert szakember a toxikológia tízezer éves történetéről tartott előadást a tőle megszokott érdekfeszítő stílusban
a Savaria Egyetemi Központ 2012-es Kutatók éjszakája-rendezvényén.

Ennek felvételét ajánljuk figyelmébe a Péntek esti egyetemi percek (PEEP) című sorozatunkban, amelynek keretében minden pénteken este hat órakor megosztunk egy videót gazdag videóarchívumunkból, ezzel is felidézve a szombathelyi felsőoktatás hat évtizedes történetét.

A videót IDE kattintva tekintheti meg.

 


2020.05.22.
Hatvan év hat percben

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ a szombathelyi felsőoktatás hatvanéves évfordulóját ünneplő programsorozat központi rendezvényén ősszel a Savaria moziban mutatta be az intézmény gazdag videóarchívumából a Savaria Campus Iroda által összeállított
HATVAN ÉV HAT PERCBEN című filmet.

A Péntek esti egyetemi percek (PEEP) legújabb darabjaként (amelynek keretében az elmúlt hat évtized filmjeiből egyet-egyet péntekenként este hat órakor megosztunk) ezúttal ezt ajánljuk a figyelmébe.

A videót IDE kattintva lehet megtekinteni.

 


2020.05.15.
Jubileumi Szökős-est

Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának harmincéves jubileumát az ELTE Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttes 2018-ban. Ennek felvételét ajánljuk figyelmébe a Péntek esti egyetemi percek (PEEP) keretében.

A műsorban közreműködött az “ŐsSzökős”, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Reményik Evangélikus Általános és Művészeti Iskola Bariska, Berke és Möndölecske csoportjai és a Szabó legények. Muzsikált Horváth Attila és zenekara, valamint Czigány Tamás, Horváth Zoltán és felesége.

A videót IDE kattintva lehet megtekinteni.

 

 

 

 


2020.05.08.
Beszélgetés Kulka Jánossal az autizmusról

Mindenkiben vannak autisztikus tulajdonságok, mondta el Kulka János színművész azon a rendezvényen, amelyen Lazáryné Illés Mária pszichológussal beszélgetett, hozzátéve, hogy megismerve az autizmust, számos olyan tulajdonságának okára jött rá, amelyeket korábban nem értett.

Egyre többször fogunk találkozni az utcán, a buszon, a munkahelyen, a családban autista vagy autisztikus karakterjegyekkel rendelkező emberekkel – ezzel nyitotta a beszélgetést a pszichológus, amelyet a Savaria Egyetemi Központ könyvtárának szervezésében a Díszteremben Az élet dolgai szabadegyetem-sorozat negyedik programjaként tartottak 2011-ben.

Most ezt a felvételt ajánljuk figyelmébe a Péntek esti egyetemi percek (PEEP) keretében, amelyben a 60 éves jubileumát ebben a tanévben ünneplő szombathelyi felsőoktatás elmúlt évtizedeit gazdag videóarchívumunk segítségével idézzük fel egy-egy péntek esténként hat órakor megosztott felvétellel.

Kulka Jánost az Autisták Országos Szövetségének nagykövetévé választották, 2016-ben bekövetkezett stroke-ja előtt kampányokon, ismeretterjesztő előadásokon vett részt, hogy felhívja a figyelmet az autisták életére.

A videót az ELTE Savaria Egyetemi Központ Videotorium-csatornáján IDE kattintva lehet megtekinteni.

 

 

 


2020.05.01.
A vasvármegyei születésű „angol beteg”

Ha látta a kilenc Oscar-díjjal jutalmazott Angol beteg című filmet, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért érdemes megnéznie Nemes József egyetemi docens előadásának felvételét Almásy Lászlóról, akiről a film címszereplőjét mintázták.

Folytatjuk Péntek esti egyetemi percek (PEEP) című sorozatunkat, amelyben a 60 éves jubileumát ebben a tanévben ünneplő szombathelyi felsőoktatás elmúlt évtizedeit gazdag videóarchívumunk segítségével idézzük fel egy-egy péntek esténként hat órakor megosztott film segítségével.

Ezen a héten egy a Kutatók éjszakája 2011 című rendezvény keretében elhangzott előadást ajánlunk, amelyben Nemes József, a Savaria Műszaki Intézet egyetemi docense az „angol beteg”-ként ismert Almásy László életrajzából szemezgetett érdekességeket.

Almásy, akiről a politikai nyomásgyakorlás miatt sokáig beszélni sem lehetett, a 19. század utolsó évtizedében Borostyánkő településen született. Abban az időszakban amikor a motorizáció éppen csak elindult a földön és a levegőben.

Almásy ezt a technikai környezetváltozást rendkívül érzékeny módon felismerte, és saját tevékenységében olyan mértékben felhasználta, amely addig az országban alig, de még a nálunk fejlettebb országokban is csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem fordult elő. Fiatal korától érdekelte a motorozás, az autózás és a repülőzés.

Életét nagymértékben meghatározta a világpolitika, hiszen szülőhelyét Ausztriához csatolták, de ő inkább a magyar állampolgárságot választotta, és Szombathelyen telepedett le. Innen szervezte az 1920-as évek közepétől afrikai utazásait, amelyek először inkább amatőr, majd mindinkább professzionális szintre emelt. A szerzett tudását a második világháborúban a német hadsereg is igénybe vette. Itt is sikeres expedíciókat vezetett az észak-afrikai hadszíntéren, Rommel katonájaként.

A videót az ELTE Savaria Egyetemi Központ Videotorium-csatornáján IDE kattintva lehet megtekinteni.

 


2020.04.24.
Beszélgetés Vekerdy Tamással

A pszichológus szerint az iskolákban az örömre, a művészetekre, a világ és az ember játékos megismerésére kellene időt fordítani, nem esztelenül rohanni egyik feladattól a másikig.

Folytatódik a Péntek esti egyetemi percek (PEEP) című sorozatunk, amelyben a 60 éves jubileumát ebben a tanévben ünneplő szombathelyi felsőoktatás elmúlt évtizedeit gazdag videóarchívumunk segítségével idézzük fel egy-egy péntek esténként hat órakor megosztott felvétellel.

Ezúttal egy 2017-es videóra esett a választásunk, amelyet az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium által megrendezett háromnapos Gyakorlóiskolák találkozóján rögzítettünk. A rendezvény keretében Vekerdy Tamás pszichológussal a szombathelyi Bartók Teremben pedagógusok előtt Károly Frigyes, a Bolyai korábbi igazgatója beszélgetett a művészetek és a gyermekek fejlődésének kapcsolatáról.

Vekerdy a felvételen egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy körülbelül 1400-tól az európaiak hatalmas szellemi energiákat fordítottak a külvilág precíz megismerésére, azaz a természettudományokra. És ugyan ennek következtében fantasztikus eredmények születtek, ám az emberről megfeledkeztünk. A szakember elmondta, elapadt a mitológiák, mesék forrása, amelyekben az ember képekben, ritmusokban, dallamokban értelmezte magát és a világot, ami elidegenedést és érzelmi bizonytalanságot szült.

A pszichológus szerint az iskolákban az örömre, a művészetekre, a világ és az ember játékos megismerésére kellene időt fordítani, nem esztelenül rohanni egyik feladattól a másikig. Hangsúlyozta, a művészet érzelmi kommunikáció, és egy nagyon fogyó „árucikk”, az őszinteség a forrása.

Vekerdy Tamás emlékeztet: agy-fiziológusok kimutatták, hogy öröm nélkül nincs hatékony tanulás.

A beszélgetést az ELTE Savaria Egyetemi Központ Videotorium-csatornáján IDE kattintva lehet megtekinteni.

 

 


2020.04.17.
Faludy-est Barták Balázs ajánlásával

Az emigráns magyar irodalom egyik leghitelesebb képviselője, egy, a szó legszorosabb értelmében vett autonóm személyiség volt intézményünk vendége 1993-ban. Faludy György a rendszerváltás előtti hatalommal való konfrontálódása miatt sokáig szinte hozzáférhetetlen volt Magyarországon.

Harmadik részéhez érkezett Péntek esti egyetemi percek (PEEP) című sorozatunk, amelyben a 60 éves jubileumát ebben a tanévben ünneplő szombathelyi felsőoktatás elmúlt évtizedeit gazdag videóarchívumunk segítségével elevenítjük fel.

Mivel az Európa Könyvkiadó gondozásában éppen a napokban jelentek meg újra Francois Villon balladái Faludy György átköltésében, választásunk ezúttal arra a filmre esett, amely a költőnek az akkori Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán (BDTF) megtartott előadói estjét örökítette meg.

„A rendszerváltás után szinte lelkiismereti kötelesség volt személyesen megismerni mindazokat a szerzőket és művészeti jelenségeket, akik, illetve amelyek konfrontálódtak a korábbi hatalommal, ezért hosszú ideig jószerével hozzáférhetetlenek voltak. Márpedig a második emigrációjából hazatérő Faludy is ebbe a körbe tartozott” – mondta el Barták Balázs, a Magyar Irodalomtudományi Tanszék adjunktusa, amikor arra kértük, elevenítse fel az est előzményeit.

Az irodalmár felidézte, hogy az ELTE Savaria Egyetemi Központ jogelődjében dolgozott egy „rendkívül tájékozott és elképesztő kapcsolatrendszerrel rendelkező” népművelő, Szokoly Tamás, aki a Faludy-videóban is felbukkan.

„Neki volt köszönhető, hogy már ’91-ben hallhatták a főiskolások József Attila Szabad ötletek jegyzékét Jordán Tamás előadásában, megismerhették Szilágyi Domokos verseit a legendás Illyés Kinga tolmácsolásában, hogy az egykori portás elvesztette a türelmét és áramtalanította a Dísztermet, amikor a közönség nem akarta elengedni Cseh Tamást a koncertje végén, hogy a BDTF az elsők között volt, ahol Hobo és Márta István bemutatta a Magyarország messzire van című József Attila-lemezét. Gyanítom, Szokoly Tamás nélkül Faludy Györgyöt se kaptuk volna meg.”

Faludy György a szó legszorosabb értelmében autonóm jellem volt, aki a legnagyobb áldozatokra is képes volt a gondolkodás függetlenségének megőrzése érdekében. Egy ilyen személyiség megismerésénél tanulságosabb időtöltés a mai napig aligha volna elképzelhető a kritikai gondolkodásra és az értelmiségi létre készülő fiatalság számára – vélekedett Barták Balázs.

„Az emigráns magyar irodalom egyik leghitelesebb képviselőjével, Faludy Györggyel, a határon túli magyar irodalom egyik legavatottabb kutatója, a főiskola magyar irodalom tanszékének egykori vezetője, Láng Gusztáv beszélgetett. Ma is élmény hallgatni őket.”

Mivel Faludy közvetlen barátságban állt József Attilával, az esten egy kézfogásra kerülhetett bárki a magyar líra egyik legnagyobb alakjához. És bizony az is mindenkit izgatott, hogy igaz-e a szóbeszéd, amely szerint Faludy soha nem hord zoknit, még akkor sem, ha öltönyt és nyakkendőt visel.

Barták Balázst arról is kérdeztük, hogy a költő ma az őt megillető helyen van-e az oktatásban és a közgondolkodásban.

„Faludy jelenléte az oktatásban és a közgondolkodásban méltatlan ahhoz a szellemi, etikai és gondolkodói teljesítményhez képest, amellyel hozzájárult a magyar kultúrához” – válaszolta az irodalmár.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a költő műveivel való ismerkedést sosem késő elkezdeni: például az estjét megörökítő filmünkkel, vagy éppen a most megjelent Villon-kötettel, amely természetesen szóba kerül a videóban is.

Az est felvételét az ELTE Savaria Egyetemi Központ Videotorium-csatornáján IDE kattintva lehet megtekinteni.

 


2020.04.10.
Folytatódik a PEEP, vagyis a Péntek Esti Egyetemi Percek!

Ma Nagypénteken, a korábbi egyetemi lelkész dr. Németh Norbert atya egy 2014-es előadását választottuk: Kicsoda Krisztus? c. előadássorozatból.

Norbert atya ma a római Pápai Magyar Intézet rektoraként, Rómában szolgál. Ott élik meg a járványhelyzetet több magyar paptársával együtt.

A videót az ELTE Savaria Egyetemi Központ Videotorium-csatornáján IDE kattintva lehet megtekinteni.

 


2020.04.03.
Indul a Péntek esti egyetemi percek

Ezentúl minden pénteken 18 órakor megosztunk egy videót gazdag archívumunkból.

A szombathelyi felsőoktatás ebben a tanévben ünnepli 60 éves jubileumát. Az elmúlt évtizedekben rengeteg film örökítette meg az intézmény mindennapjait. Ezekből válogatunk.

Olyan, talán már a feledés homályába veszett alkotások ezek, amelyeket jó, érdemes visszanézni.

Változatos kínálatot ígérünk: lesz itt többek között előadás, koncert, tánc.

És mint ahogy most, humor.

Elsőként egy 1985-ben készült videót ajánlunk az érdeklődők figyelmébe, Rózsa György Legyen szerencsénk! című nagysikerű vetélkedőjének paródiáját. A Diáknapokra készült filmben két egykori hallgatónk szerepel.

A videót az ELTE Savaria Egyetemi Központ Videotorium-csatornáján IDE kattintva lehet megtekinteni.