Savaria Természettudományi Tehetségpont

Az új fizikai, kémiai és biológiai ismeretek birtokában olyan dolgokat fedezhetünk fel, amelyekkel könnyebbé, jobbá tehetjük életünket. Ehhez az iskolai természettudományos oktatásnak hozzá kell járulnia. Ugyanakkor a középiskolák nagy részében a természettudományos tárgyak oktatására fordítható óraszám jelentősen csökkent. A tanulók sok esetben elfordulnak a bonyolultnak látszó, megérthetetlennek tűnő feladatoktól. E kedvezőtlen hozzáállás megváltoztatására alkalmasak a kísérletek.

A tehetségpontunk célja lenne, hogy rendhagyó „óráinkkal”, természettudományos kísérleteinkkel, érdekes előadásainkkal, valamint a terepi munka szépségeinek felfedezésével felkeltsük, vagy tovább erősítsük a tanulókban az érdeklődést a természettudományok iránt. Céljaink megvalósítására Tehetségnapot, Science fair vetélkedőt, Nyitott labor nevű rendezvényt szervezünk.

Pályázat:

TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 „Tehetséghidak Program”

NTP-HTT-16-0023 A Berzsenyi Dániel Tehetségsegítő Tanács tevékenységért

NTP-FTH-16-0043 Természettudományi Műhelyek kialakítása

Meghívó Sience Fair 2017


További részletek az alábbi linkekre kattintva

Tudományos Diákkör a Természettudományi karon

vezető: Dr. Scheidné Dr. Nagy Tóth Erika

A tudományos diákköri munka több mint 50 éves hagyománnyal rendelkezik. A felsőoktatási intézményekben korábban egy-egy kutató, vezető oktató körében, több hallgató kezdett tudományos kutató munkába, melyeket időközönként egymásnak bemutattak un. helyi - konferencián.  A jelenlegi lehetőségek a TDK adnak helyet a kutatás, tudományos igénnyel rendelkező hallgatók számára. A bemutatott munkák által a hallgatók bizonyítják olyan képességüket és motivációjukat, mely a tehetség, a nyitott szemlélet jellemzője. Thomas Kuhn tudománytörténész nevéhez fűződik a paradigma mint  kategória. Véleménye szerint a paradigma olyan új, jelentős felfedezés, amely meghatározza a kutatások irányát, kereteit és határát. A tudományos diákköri munkák megadják a lehetőséget a hallgatók számára ezen képességeik megmutatására, újabb  kutatások, szakdolgozat, doktori munka kidolgozására. Intézményünk elődjében a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Természettudományi karán az 1980 évek közepén alakult meg a Tudományos Diákkör. Azóta kétévente rendszeresen részt veszünk az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Legutóbb 2017-ben vettek részt hallgatóink több szekcióban is, így pl. Fizika-Földtudományok-Matematika, Biológia és Tanulás- és Tanításmódszertani Tudástechnológiai szekcióban. Tizenkét hallgató 11 dolgozattal indult az országos megmérettetésen. Jól szerepeltek hallgatóink, három II. helyezéssel, és két kiemelt különdíjjal tértek haza.

II. helyezést értek el:

Keszei Fruzsina: Követéses szájhigiéniai vizsgálatok a kőszegi tanulók körében (felkészítő: Dr.Skribanek Anna)

Rozs Dorina: Történeti tlelepülésföldrajzi vizsgálatok a szombathelyi agglomerálódó térségben (felkészítő: Dr.Lenner Tibor)

Kardos Laura: Térségi és nemzetiségi identitásvizsgálatok az Őrállók földjén (felkészítő:Dr. Balogh András)

Kiemelt különdíjat kaptak:

Somogyi Tímea: A naptevékenység hatása a madarakra (felkészítő: Dr.Puskás János)

Németh Zsuzsanna: Szénhidrogének terjedése (mozgása) különböző szemcseméretű talajokban (felkészítő: Dr. Deák György)

A hallgatók munkájának elkészítése, a kísérletek megvalósítása az NTP-HHTDK-16-0031 pályázat segítségével valósult meg.

A hallgatók XXXIII. OTDK-án való részvétele az NTP- NTP-OTDKR-16-0055, valamint a NTP-OTDKR-14-0012 pályázat segítségével valósult meg. Az elnyert pályázatból tudtuk fedezni a hallgatók nevezési díját, regisztrációs díját.

A meghívó letöltéséhez kattintson ide.


Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0