Nyári egyetem 2017

Merklin Tímea, Fotó: Modor Réka | 2017.07.06.
Nyári egyetem 2017

A vasárnapi nyitóvacsorával megkezdődött az ELTE Savaria Egyetemi Központban a 26. Osztrák-Magyar Nyári Egyetem közel ötven fő részvételével – tájékoztatott Modor Réka külügyi referens.

Két nyelven zajlik az oktatás és a mindennapi élet, s hogy ezt a fajta kommunikációt segítsék, a hallgatók kollégiumi szobákban laknak, egy osztrák – egy magyar beosztásban. A hétfő közös reggelivel indult, majd elbeszélgetés alapján osztották be a fiatalokat I. és II. szintű csoportokba, 2 magyar, 2 osztrák csoport van. Minden évben készül egy újság, amely az élmények kreatív végterméke, jelentkezni lehetett a feladatokra: ki szerkeszt, ki információt gyűjt, ki cikkeket ír, ki fényképez. Természetesen a lap is kétnyelvű lesz.

Modor Réka ma városnézésre vitte a nyári egyetem hallgatóit, hogy ellássa őket a hétköznapi élethez szükséges tanácsokkal (hol van posta, kávézó, drogéria, pékség, boltok, buszpályaudvar), és bemutatta számukra a belváros történeti értékeit. A séta a Magyar utcai kollégiumtól indult a Weöres Sándor szobor mellett vezetett a Berzsenyi térre, a költő szobrához, a Püspöki Palotához, megtekintették a Székesegyházat, és az épületet, ahol kollégistaként Széchenyi lakott. A Fő téren a Szentháromság szobor és a Szökőkút után a James Joyce ihlette Bloomsday-k helyszínét, a Blum-házat is megnézték, ahol korábban valóban élt Blum nevezetű család. A Császárkő és a Napóra állomások után az Iseumba mentek, az egyiptomi istennő kultuszáról hallgatták meg az idegenvezetőt, aki ezután felhívta a fiatalok figyelmét a Szombathelyi Képtár műtárgy- és szakkönyv gyűjteményére, amit szokásosan és rendszeresen érdeklődve használnak a nyári egyetem hallgatói. A séta a zsinagóga, a Bartók Terem, a Bernstein Béla Kulturális Központ megtekintésével, és a Zrínyi utcai Szemtől szembe című kiállítás ajánlójával zárult.

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0