Szép magyar beszéd verseny helyi forduló

Szöveg: Kleinhappel Miklós – Fotó: illusztráció/Kazinczy Alapítvány | 2023.04.13.
Szép magyar beszéd verseny helyi forduló
Az ELTE Savaria Egyetemi Központban április 27-én 9 órától kerül sor a Szép magyar beszéd verseny helyi fordulójára a Magyar Irodalomtudományi Tanszék szervezésében. A szövegmondó versenyre Szombathelyről a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ hallgatói jelentkezhetnek.

A Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyt 1971 óta rendezik meg a felsőoktatásban tanulók számára, az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése, valamint a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség ösztönzése céljából.

A versenynek a szombathelyi pedagógusjelölt hallgatók a kezdetektől résztvevői voltak, és országos viszonylatban is mindig eredményesen szerepeltek. Az elmúlt évek közül 2022-ben és 2019-ben is Kazinczy-éremmel tért haza egy-egy egyetemista.

A helyi forduló, valamint az országos döntő versenyfeladata megegyezik: az indulóknak elsőként egy általuk választott szöveget kell értőn és értetőn legfeljebb három percben felolvasniuk, amely magyar szerzőtől származó 20–21. századi esszé vagy széppróza lehet. Majd a helyszínen megkapott szöveg következik, amely előtt húsz perc felkészülési idő áll rendelkezésükre.

A szövegmondók teljesítményét szakértő zsűri értékeli.

Az egyetemi fordulóra a hallgatók a Magyar Irodalomtudományi Tanszék vezetőjénél, Czetter Ibolya főiskolai tanárnál a czetter.ibolya@sek.elte.hu címen jelentkezhetnek előzetesen vagy személyesen a megmérettetés helyszínén, a B –épület (földszint 008-as) Tanácstermében.

Az indulók erre a címre írva tehetik fel az esetleges kérdéseiket is.

Az országos döntőt május 12-én rendezik meg Esztergomban, amelyen az ELTE szombathelyi campusának egy hallgatója vehet részt.