Kazinczy-díjas lett a BDPK hallgatója

Kleinhappel Miklós Fotó: SEK-archív/Kleinhappel Miklós | 2019.06.21.
Kazinczy-díjas lett a BDPK hallgatója

Harminchatan vettek részt a felsőoktatási intézmények hallgatóinak megrendezett Kazinczy Ferenc Szép Magyar Beszéd Verseny idei országos döntőjén, amelyen a zsűri tizenegy hallgató teljesítményét jutalmazta éremmel, köztük az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) hallgatójáét, Kardos Lauráét.

A BDPK március 20-án tartotta meg a Szép Magyar Beszéd Verseny házi fordulóját, hogy kiderüljön, ki az az egy hallgató, aki az intézményt képviselheti az országos döntőn. A megmérettetésen nyolcan indultak, akik közül a legjobbnak Baumgartner Zsófi bizonyult. Ám a BDPK másik hallgatója, Kardos Laura a március elején Budapesten, az ELTE Egyetemi Anyanyelvi Napokon megrendezett Szép Magyar Beszéd, Helyes Kiejtés Versenyen ötödik helyezést ért el, ami őt is a döntőbe juttatta.

A Kazinczy Ferenc Szép Magyar Beszéd Verseny országos döntőjének a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara adott otthont. A harminchat döntős közül öten határon túlról érkeztek.

A kar weblapján megjelent tudósítás szerint a hallgatók elsőként a szabadon választott szövegüket adták elő, a második fordulóban pedig egységesen Nemes Nagy Ágnes A névtelenek című írását. Feladatuk nem egyszerűen a szöveg felolvasásából, hanem annak értelmezéséből, a benne rejlő gondolatok közvetítéséből állt.

A hét főből álló szakmai zsűri értékelése alapján tizenegyen kaptak Kazinczy-díjat, köztük a BDPK hallgatója, Kardos Laura (felkészítő tanára dr. Hajba Renáta), ketten pedig különdíjat.

A Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd Versenyt 1971 óta rendezik meg a felsőoktatásban tanulók számára, az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése, valamint a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség ösztönzése céljából. A versenynek a szombathelyi pedagógusjelölt hallgatók a kezdetektől résztvevői voltak, akik az elmúlt negyvenhét évben mindig eredményesen szerepeltek az országos fordulókon.