Kazinczy-érmes lett hallgatónk

Kleinhappel Miklós | 2022.05.23.
Kazinczy-érmes lett hallgatónk

Kazinczy-éremmel térhetett haza Kővári Dorottya, negyedéves magyar nyelv és irodalom–ének-zene osztatlan tanár szakos hallgató az ötvenedik Szép magyar beszéd verseny esztergomi országos döntőjéről.

A megmérettetésre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar rendezésében május 13-án került sor.

A Kazinczy Ferencről elnevezett versenyen a hazai és a határon túli pedagógusképző, hittudományi és jogtudományi főiskolák és egyetemek helyi fordulókon legjobbnak bizonyult hallgatói vettek részt, összesen negyvenegyen.

A hallgatók elsőként a szabadon választott szövegüket adták elő – Dorottya Szabó T. Anna Szabó Magdáról szóló visszaemlékezését –, a második fordulóban pedig egységesen Esterházy Péter Mit keres az író a Pampákon? című esszéjének egy részletét. Nem csupán fel kellett olvasniuk a szövegeket, hanem feladatuk volt annak értelmezése, valamint a benne rejlő gondolatok közvetítése is.

A Dorottyát felkészítő Czetter Ibolyától, a Magyar Irodalomtudományi Tanszék főiskolai tanárától megtudtuk, a kötelező szöveg nehéz volt, szavai szerint meg kellett küzdeni vele. A versenyt szorosnak értékelte. Dorottya a hattagú szakmai zsűri döntése alapján az ötödik helyen végzett, teljesítményéért Kazinczy-érmet vehetett át. „Olyan boldog vagyok” – fűzte hozzá büszkén Czetter Ibolya.

Dorottya elmondta, a versenyen csodálatos dolog történt vele a színpadon, valami olyasmi, amit addig nem élt át. Úgy érzi, kellő magabiztossággal lépett a deszkákra. Majd, bár a második szöveget ő sem tartja könnyűnek, egyszerűen megengedte magának azt a szabadságot, hogy lubickoljon abban is. Véleménye szerint sikerült átadnia a hallgatóságnak azokat az érzéseket, amelyeket kiváltott belőle.

Esztergomban összesen tizennégyen részesültek Kazinczy-emlékéremben.

A Szép magyar beszéd versenyt 1971 óta rendezik meg a felsőoktatásban tanulók számára, az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése, valamint a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség ösztönzése céljából. A versenynek a szombathelyi pedagógusjelölt hallgatók a kezdetektől résztvevői voltak, és mindig eredményesen szerepeltek az országos fordulókon.