Nézz be te is a vizuális művészek műhelyébe

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2021.01.16.
Nézz be te is a vizuális művészek műhelyébe

Gyakorlatorientált képzéseket kínál hallgatóinak az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi Vizuális Művészeti Tanszéke, amelyek keretében számos képzőművészeti technikát sajátíthatnak el a leendő szakemberek.

A távolléti oktatás őszi bevezetése előtt készült, eddig nem publikált fotóink segítségével ezekből adunk ízelítőt.

Az egyetemisták már az első évfolyam első félévében megcsillogtathatják kreativitásukat és ügyességüket. Egyebek mellett azáltal, hogy olyan nyomódúcokat festékeznek fel és nyomtatnak papírra és pólóra, amelyeket előzetes fotósorozatokon, a fotók grafikai átalakítása révén készítettek el.

A képeinken látható másodévesek a különböző festészeti anyagokkal és technikákkal ismerkednek.

A Vizuális Művészeti Tanszék hallgatói a képzés során a műtárgymásolásba is belekóstolnak, amelyet olaj, illetve vászon technikával végeznek, és száraz, valamint nedves falra is festenek, azaz seccót és freskót készítenek.

Grafikai gyakorlatok alkalmával az egyetemisták a papír-, a linó- és a fametszeteken kívül hidegtű munkákat és monotípiákat alkotnak.

Megismerkedhetnek a fotózás csínjával-bínjával, a számítógépes kurzusokon pedig elmélyedhetnek a különféle szerkesztőprogramok világában (In Design, a Photoshop, Illustrator).

A hallgatók digitális rajztábla, szén, ceruza, toll, tus, filctoll, akril, tempera, akvarell, pasztell és olajfesték használatával beállítások után rajzi és festészeti tanulmányokat, csendéletet, alak- és térábrázolást készítenek, de mozdulattanulmányok, valamint a tárgyak és élő figurák változó nézőpontból történő ábrázolásai ugyancsak szerepelnak a tananyagban.

A plasztikai gyakorlatok során változatos feladatokat készítenek a kortárs plasztikai szemlélet jegyében.

A művészettörténeti és -elméleti órákon a történeti és kortárs művészet tendenciáival ismerkedhetnek meg a hallgatók.

A Vizuális Művészeti Tanszék képzéseiről ITT lehet részletesen olvasni.

Nézz be te is a vizuális művészek műhelyébe

Nézz be te is a vizuális művészek műhelyébe

0

/

0

0

/

0