Esküt tett a Savaria Mentőcsoport

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.02.15.
Esküt tett a Savaria Mentőcsoport

Ötven fővel megalakult a Savaria Egyetemi Központ (SEK) önkéntes mentőcsoportja, amelynek ünnepélyes eskütételére és beiktatására február 12-én került sor, a kormány, a megye, a város, katasztrófavédelem, valamint a rendvédelmi szervek képviselőinek jelenlétében a SEK Sportcsarnokában.

 

Korábban beszámoltunk róla: december 19-én együttműködési megállapodást kötött az ELTE Savaria Egyetemi Központ és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A SEK az együttműködés keretében egyebek mellett vállalta, hogy önkéntes mentőcsoportot alakít.

A dokumentum aláírását gyorsan követték a tettek: a Savaria Mentőcsoport oktatókból, dolgozókból és hallgatókból álló tagjai rövid „kiképzés” után február 12-én reggel, tűzvédelmi kiürítési gyakorlat keretében segítették a katasztrófavédők munkáját. 8.30-kor az egyetemi központ több pontján sziréna hangja jelezte a kiürítési gyakorlat kezdetét, amelyet követően hat perc állt az épületekben tartózkodók rendelkezésére, hogy elhagyják a helyiségeket és a Sportcsarnokba érjenek. A mentőcsoport helyismeretét felhasználva járult hozzá a gyakorlat sikerességéhez, a folyosókon irányította az egyetemen tartózkodókat, ügyelt a higgadtság megőrzésére, a gyors és balesetmentes kiürítésre.

A gyakorlatot követően megtartott rendezvényen esküt tettek a Savaria Mentőcsoportjának tagjai.

Az ünnepségen dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese, a csoport parancsnoka beszédében hangsúlyozta, a hallgatók célja az egyetemen nem a diploma megszerzése, hanem annak birtokban a társadalmi szerepvállalás. A rektorhelyettes megköszönte a mentőcsoport tagjainak, hogy „meghallották a hívó szót”, és azt, hogy akkor is számítani lehet majd rájuk, amikor nem a tudásukra lesz szüksége a társadalomnak, hanem arra, hogy cselekedjenek. „A SEK mentőcsoportja katasztrófák esetén aktív részese kíván lenni a védelemnek és a segítésnek” – mondta dr. Németh István, hozzátéve, hogy az országban Szombathelyen kívül csak Mosonmagyaróváron és Debrecenben van egyetemi mentőcsoport, de olyan, amely a helyi katasztrófavédelembe tagozódva végzi a munkáját, kizárólag a SEK-en működik.

Dr. Puskás Tivadar polgármester arról beszélt, hogy Szombathely a segítés városa, a segítés példaképének, Szent Mártonnak a szülőhelye, ezért a mentőcsoport megalakulása hű a település szellemiségéhez.

Dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője felhívta a figyelmet: nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e valamilyen katasztrófa, hanem az, hogy mikor kerül rá sor. Emlékeztetett: tavaly június 9-én időjárási ciklon következményeivel kellett megküzdenie a Vas megyei katasztrófavédelemnek, amelyhez a hivatásos erők mellett az önkéntesek segítségére is szükség volt. „Ha a baj órájában a hivatásos erők tudják, kikkel működhetnek együtt, az a sikeres beavatkozás egyik záloga lehet” – hangsúlyozta az igazgató. Dr. Bognár Balázs hozzátette: a katasztrófavédők a jövőben ott lesznek az egyetemi rendezvényeken, amelyeken szakmai bemutatókkal várják a hallgatókat.

Az ünnepséget követően a mentőcsoport tagjai a homokzsákokkal történő védekezés fortélyait tanulhatták meg az udvaron, majd Lakatár Gábor, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője alapvető vízkár-elhárítási szakterületre Nemzeti Minősítő Oklevelet adott át dr. Németh Istvánnak és Lenkai Nóra parancsnokhelyettesnek.

Esküt tett a Savaria Mentőcsoport

Esküt tett a Savaria Mentőcsoport

0

/

0

0

/

0