Együttműködés a megyei katasztrófavédelemmel

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.12.19.
Együttműködés a megyei katasztrófavédelemmel

A jövőben szorosan együttműködik az ELTE Savaria Egyetemi Központ és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az erről szóló megállapodást a felek képviselői december 19-én írták alá.

Az igazgatóság épületében megtartott vezetői megbeszéléssel egybekötött aláíráson a SEK részéről dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese és Lenkai Nóra, a Savaria Campus Iroda vezetője, a megyei katasztrófavédelem oldaláról dr. Bognár Balázs igazgató, valamint Seper András és dr. Unger István ezredesek vettek részt.

Dr. Németh István a megbeszélésen elmondta, az egyetem a társadalmi problémák megoldása révén vívhat ki megbecsülést. A Savaria Egyetemi Központ célja, hogy szolgáltató egyetemmé váljon a régióban, hiszen azt a tudást, amely segítségével a 21. század kihívásaira hathatós válaszokat lehet adni, a felsőoktatás szolgáltatja.

Dr. Bognár Balázs kiemelte: a katasztrófavédelemnek jó a társadalmi megítélése, ezért hatékonyan képes formálni a fiatalok szemléletét, a legrégebbi és legkiválóbb magyar egyetem, az ELTE megjelenése Szombathelyen pedig számos kaput nyit ki a szervezet számára is.

Az egyetemi központ és a megyei katasztrófavédelem közötti együttműködés többek között kiterjed szakmai konzultációkra, terepi felmérésekre, publikációkra, előadásokra, foglalkozásokra, gyakorlatokra, a bekövetkezett események értékelésére, tanulmányok készítésére.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fontosnak tartja egyebek mellett azt, hogy az együttműködés keretében a hallgatók rendvédelmi, katasztrófavédelmi, iparbiztonsági vagy éppen polgári védelmi témákat is kutathassanak, olyan szakemberek segítségével, akik konzulensként vagy témavezetőként segítik a munkájukat. Hiszen – ahogy arra dr. Bognár Balázs felhívta a figyelmet – a katasztrófavédelem tevékenysége nem csak abból áll, hogy tüzet oltanak és jelen vannak a baleseteknél.

Az egyetem másokon kívül vállalja, hogy hallgatókból álló önkéntes mentőcsoportot alakít, szakmai konferenciáknak, regionális szakképzéseknek ad helyet, tudományos munkájukban segíti a megyei igazgatóság tagjait, kutatásokat végez, szakvéleményeket készít, a tűzoltóknak lehetővé teszi gyakorlatok végrehajtását.