Az ön támogatására is számít a szombathelyi Aranyhíd EGYMI

SEK; Fotó: Aranyhíd EGYMI | 2021.04.24.
Az ön támogatására is számít a szombathelyi Aranyhíd EGYMI

Hatvannégy autizmussal élő gyereket lát el a szombathelyi Aranyhíd EGYMI. Még eredményesebb fejlesztésükhöz leginkább különféle tantárgyi szemléltetéshez használható eszközökre lenne szükség. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ segítéSEK projektje az Apa–lánya bringatúra támogatásával, május első hétvégéjén, közösségi biciklizéssel számukra is adományt gyűjt. Az ön támogatására is számítanak.

Május 1-én és 2-án Szani Ferenc és Zsuzsi ismét nyeregbe száll, hogy újabb nemes cél érdekében két nap alatt megtegyék a Szombathely és Mosonmagyaróvár közötti távot.

Apa és lánya az elmúlt években Veresegyházától Amszterdamig, a Tulipános kertig és az Északi-tengerig kerekeztek, útjukkal autista lakóotthonokat, valamint a család legkisebb tagjának, Daninak autistákkal is foglalkozó iskoláját is támogatták.

Ezúttal a szombathelyi Aranyhíd EGYMI-ben és a mosonmagyaróvári Éltes Mátyás EGYMI-ben tanuló autista gyerekek számára gyűjtenek adományokat, a segítéSEK projekt keretében.

A vasi megyeszékhelyen található intézmény vezetője, Lendvai Katalin elmondta, hogy mind a hat intézményegységükben foglalkoznak autizmussal élő gyerekekkel: óvodában, általános iskolában, készségfejlesztő iskolában és szakiskolában, valamint az utazó gyógypedagógiai hálózatban is végeznek autizmusspecifikus fejlesztést.

Az Aranyhíd EGYMI kevéssel háromszáz fő feletti gyereklétszámából hatvannégyen érintettek az autizmusban, de az utazó gyógypedagógusok a többségi iskolákban integráltan tanuló autizmusban érintett gyermekek és pedagógusaik részére is nyújtanak segítséget.

Jelenleg két óvodai autista csoportjuk és négy általános iskolai autista osztályuk van. Diákjaik ezt követően integrálva folytatják középfokú tanulmányaikat, az intellektusuknak megfelelően készségfejlesztő iskolában vagy szakiskolában.

Lendvai Katalin hozzátette, néhány jobb képességekkel rendelkező autista fiataljuk már az általános iskolát is integráltan végzi a tanulásban akadályozott tagozat osztályaiban, de természetesen ők is megkapják a számukra szükséges speciális fejlesztéseket.

Az igazgató felhívta a figyelmet: az autista gyerekeknél a társas viselkedés, a kommunikáció, a rugalmas viselkedésszervezés és kivitelezés képességei sérültek. Ezek folyamatos fejlesztése szükséges ahhoz, hogy megkönnyíthessük társadalmi integrációjukat.

Az Aranyhíd EGYMI az adománygyűjtés során befolyt összeg rá eső felét különféle fejlesztő eszközök, tantárgyi szemléltetéshez használható eszközök, a gondolkodást és a kommunikációs készségeket fejlesztő játékok, képsorozatok, Montessori-játékok és egyéb képességfejlesztő játékcsomagok vásárlására kívánja fordítani.

A bringatúra május 1-én reggel az Aranyhíd EGYMI-től indul, apa és lánya másnap este érkezik Mosonmagyaróvárra. Útközben bárki csatlakozhat, akár rövid távra is, kerékpáron vagy futva egyaránt.

Az adományokat az Éltes Mátyás Alapítvány a Fogyatékos Gyermekekért 11737076-20065049-es számlaszámára lehet utalni.

További információk ITT.