Zöld, víz, sport!

Sporttudományi szakmai napot tartottak

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.05.22.
Zöld, víz, sport!

Fityiszt mutatott az időjárásnak a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) szombathelyi Sporttudományi Intézete: bár a tavaszi félév sportszakmai napjának szabadtérre tervezett programjai az egyetem falai közé szorultak, ez nem szegte a résztvevők kedvét.

Évtizedek óta hagyomány, hogy a Sporttudományi Intézet minden félévben szakmai napot szervez, neves előadókkal, sportprogramokkal. Nem volt ez másképp idén sem. Május 14-én a Díszteremben kezdődött a program, amelyen bevezetőjében dr. Kis-Geosits Beatrix docens emlékeztetett: az egyes rendezvények mindig valamilyen aktuális témáról szólnak. Előző félévben az Y- és a Z-generáció sporthoz való viszonyának és motiválhatóságának kérdéseit boncolgatták az előadók, idén a vizes sportok kerültek a nap középpontjába.

Megnyitó beszédében Koczka Tibor, Szombathely sportért felelős alpolgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy a város és az intézet között öt éve él sportszolgáltatási szerződés, amely keretében tavaly száz rendezvény sikeréhez járultak hozzá szaktudásukkal az oktatók és a hallgatók. Az alpolgármester úgy vélekedett, a megyeszékhely számára a sport lehet a kitörési pont, a már meglévő és a jövőben elkészülő sportlétesítmények üzemeltetéséhez, valamint ahhoz, hogy edzőközpontok jöjjenek létre a városban, sok sportszakemberre lesz szükség, az intézet végzett hallgatói helyben megtalálhatják a számításukat.

Prof. dr. Demetrovics Zsolt, a PPK dékánja arról beszélt, hogy a kar életében, bár nem szerepel a nevében, a sporttudományi képzés kiemelten fontos, Budapesten és Szombathelyen egyaránt. A dékán elmondta, a kar munkatársai a Savaria Egyetemi Központ ELTE-hez történt csatlakozása óta azon dolgoznak, hogy a szombathelyi képzések és kollégák a kar szerves részévé váljanak, amire a sporttudományi nap is jó példa.

H. dr. Ekler Judit, a PPK Sporttudományi Intézet igazgatója a köszöntők alapján azt a következtetést vonta le, a városnak és az egyetemnek is fontos a szakmai nap. Az igazgató a rendezvény címéből a „víz” szót kiemelve hangsúlyozta, az intézetben vízilabda szakedző képzés indul, amit a közeljövőben úszó szakedző képzés indítása követ.

A megnyitót követően dr. Sós Csaba, a Magyar Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, az úszóválogatott szövetségi kapitánya az úszósport aktuális helyzetéről tartott előadást. Őt dr. Rausz-Szabó Attila, az ELTE PPK Egyetemi Sportiroda egyetemi adjunktusa követte, aki a kajak-kenu sportággal kapcsolatos élsportolói és oktatói tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, végül Lakatos Péter, FMS mozgásminta szűrés, StrongFirst Kettlebell és KaaTsu Master oktató a teljesítmény fejlesztéséről beszélt. Az előadások után a szakmai nap résztvevői a könyvtár előtti aulában a PPK színére utaló zöld színű pólót viselve közös fotóra gyűltek össze.

A délutáni programokat a szervezők a Csónakázótó környékére tervezték, de a kedvezőtlen időjárás miatt azok az egyetem falai közé szorultak. Ahogy H. dr. Ekler Judit fogalmazott, a sportszakemberek intelligensen tudnak rögtönözni, így bár a közös szemétszedés elmaradt, a kenuversenyt ergométeres kenukon vívott megmérettetés váltotta fel, és megtartották a capoeira bemutatót, a TRX funkcionális edzést és a SEK Dance Crew fellépését is.

Zöld, víz, sport

Zöld, víz, sport

0

/

0

0

/

0