Vonzó sokszínűség

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.05.15.
Vonzó sokszínűség

Hétvégén az ország minden pontjáról a legkülönbözőbb reáltudományok művelői gyűltek össze a Savaria Egyetemi Központban, hogy beszámoljanak friss kutatásaik eredményeiről.

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Savaria Egyetemi Központ, a Magyar Tudományos Akadémia Vas Megyei Tudományos Testülete és a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoport a Természet-, műszaki és gazdaságtudományok alkalmazása nemzetközi konferenciát szombaton.

Megnyitó beszédében dr. Péntek Kálmán, a Savaria Matematikai Tanszék főiskolai tanára kiemelte: a jövőre „nagykorúvá” váló konferencia három életre hívója közül – mindegyikük az intézmény egykori munkatársa – dr. Károssy Csaba részt vesz az idei rendezvényen, dr. Szőcs Huba László posztere révén szerepel, egyedül az immár Budapesten élő prof. dr. Kászonyi László nem tud jelen lenni. Dr. Péntek Kálmán hangsúlyozta, hogy a konferencia fő célja a kezdetektől az volt, hogy a fiataloknak (alap- vagy mesterképzésben részt vevő egyetemi hallgatóknak, doktorandusz hallgatóknak) épp úgy lehetőséget adjon kutatási eredményeik bemutatására, mint a már a pályán lévőknek. „Ennek a konferenciának a sokszínűsége a vonzó, a legkülönbözőbb reáltudományok művelőit várja” – tette hozzá.

Az egész napos rendezvényen huszonegy szóbeli és poszter előadás hangzott el, a névsorban a Savaria Egyetemi Központ is képviseltette magát, a hallgatók és az oktatók között egyaránt.

A programot két plenáris előadás nyitotta.

Dr. Mika János egyetemi tanár (szegedi egyetem) szinte már hazajár Szombathelyre, hiszen rendszeres szereplője a konferenciának. Mint fogalmazott: mindig kihívás számára részt venni és újabbnál újabb anyagokat ismertetni ezen a konferencián. Előadásában az energiahasználat és az üvegházhatás világléptékű, európai és hazai újdonságairól beszélt öt új, 2017-ben és 2018-ban napvilágot látott összefoglaló alapján. Egyebek mellett elhangzott, hogy a világ energiafelhasználása növekszik és várhatóan növekedni is fog; az ipar energiaigénye csaknem annyi, mint az épületeké és a közlekedésé, együttesen. A városi levegő minősége az Európai Unióban sokat javult, de még mindig sokan élnek rossz levegőben. Vannak újabb regionális éghajlatváltozási prognózisok, de ezek alig különböznek a korábbiaktól. A földi átlaghőmérséklet a 2013 előtti stagnálás után újra gyorsan emelkedik.

Dr. Nemes József, a Savaria Műszaki Intézet egyetemi docense az „angol beteg”-ként ismert Almásy László életrajzából szemezgetett érdekességeket. Almásy László, akiről a politikai nyomásgyakorlás miatt évtizedekig beszélni sem lehetett, a 19. század utolsó évtizedében Borostyánkő településen született. Abban az időszakban mikor a motorizáció éppen csak elindult a földön és a levegőben. Almásy ezt a technikai környezetváltozást rendkívül érzékeny módon felismerte, és saját tevékenységében olyan mértékben felhasználta, amely addig az országban alig, de még a nálunk fejlettebb országokban is csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem fordult elő. Fiatal korától érdekelte a motorozás, az autózás és a repülőzés. Életét nagymértékben meghatározta a világpolitika, hiszen szülőhelyét Ausztriához csatolták, de ő inkább a magyar állampolgárságot választotta, és Szombathelyen telepedett le. Innen szervezte az 1920-as évek közepétől afrikai utazásait, amelyek először inkább amatőr, majd mindinkább professzionális szintre emelt. A szerzett tudását a második világháborúban a német hadsereg is igénybe vette. Itt is sikeres expedíciókat vezetett az észak-afrikai hadszíntéren, Rommel katonájaként. Az előadás ezeket az alkalmazásokat mutatta be az angliai civil motorozástól, a sportversenyzéseken át az afrikai expedíciókig.

Ezt követően az előadások három szekcióban folytatódtak.

Vonzó sokszínűség

Vonzó sokszínűség

0

/

0

0

/

0