Véget ért egy fejezet. De hogyan tovább?

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.08.30.
Véget ért egy fejezet. De hogyan tovább?

Már tanulmányaik ideje alatt is számos lehetőség nyílt meg előttük, az ELTE szombathelyi campusán megszerzett oklevelük birtokában pedig kapósak a munkaerőpiacon azok a frissen végzett fiatalok, akik a Diplomaosztó ünnepség helyszínén meséltek nekünk motivációikról, az egyetemi évekről és jövőbeni terveikről.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központban a tavaszi félév végén kétszáznyolcan szereztek diplomát. Az intézmény június 6-án tartotta nyári Diplomaosztó ünnepségét az Agora – Művelődési és Sportházban, amelyen százhatvanan vették át a végzettségüket igazoló dokumentumot. Közülük négy újdiplomással beszélgettünk.

Molnár Csilla és Zátonyi Kata biológia alapszakon szerzett diplomát. Általános iskolai és középiskolai tanáraik megkedveltették velük a biológiát, ezért nem volt kérdés, melyik szakot választják. Az ELTE szombathelyi campusára az egyetem közelsége (mindketten Vas megyeiek) és jó híre vonzotta őket.

Kata elmondta, az egyetem családias hangulatú, jó közösség alakult ki, és minden tanárukkal jó kapcsolatot ápoltak. Ő diplomával a kezében munkát keres, és mivel nagy a kereslet a hozzá hasonló szakemberekre, bízik benne, hogy talál a végzettségének megfelelő állást.

Csilla az elmúlt három évben újabb lökést kapott, még jobban megszerette a biológiát, a helyi Tudományos Diákköri Konferencián is részt vett, ahol kutatási eredményeit ismertette, ezért nem szeretné abbahagyni a tanulást, július 24-én, a ponthatárok nyilvánosságra hozatalakor kiderül, szeptemberben újra iskolapadba ülhet-e.

Németh Zsuzsanna, aki testnevelőtanár–földrajztanár diplomát vett át, szakpár-választásáról szólva elmondta, a gimnáziumi évek alatt tudatosan készült testnevelőtanárnak, ám a másik szakkal kapcsolatban eleinte csak abban volt biztos, hogy az elhelyezkedési esélyek miatt mindenképpen természettudományos képzés mellett teszi le a garast, mert ezt a területet különösen sújtja a pedagógushiány. Mivel Zsuzsanna egyik hobbija a túrázás, ami közben újabbnál újabb vidékeket fedezhet fel, ráadásul a testneveléshez is kapcsolódik, jó ötletnek tűnt a földrajztanár szak, ám a képzés elején mégis úgy érezte, az nem váltja be a hozzá fűzött reményeit.

Csakhogy időközben valami megváltozott, oktatóinak és a hallgatótársak alkotta közösségének hála egyre lelkesebben és élvezettel vetette bele magát a szakmai munkába: ahogy testnevelési, úgy földrajzi kutatások folytatására is lehetősége nyílt, testnevelés tantárgypedagógiai, valamint karsztvizsgálatokkal kapcsolatos eredményeit konferenciákon, köztük az Országos Tudományos Diákköri Konferencián is bemutathatta, ahol különdíjakkal jutalmazták a teljesítményét. Remek döntésnek bizonyult, hogy testnevelés szakon kötelező sportszakmai gyakorlatának a szertornát választotta, mert nagyon jó közösség tagja lehetett, és ott sajátította el a legtöbb sportági és szakmódszertani ismeretet, amely nagy hatással volt rá pedagógussá válása során.

Zsuzsanna szerint bár az egyéves összefüggő tanítási gyakorlat ideje alatt sok tapasztalatot szerzett, és már papírja is van róla, hogy pedagógus, egy tanár élete végéig tanul, így még sok kihívás áll előtte. Abban biztos, hogy tanítani szeretne, végzettségének hála már szeptembertől a katedrára állhat, ahol mindkét szakját kamatoztatni tudja.

Bús Kornélia angoltanár–földrajztanár mesterszakos diplomát szerzett. Kornélia jelenleg még Zalaegerszeg mellett él, az alapszakot Pécsen végezte el. Ám akkor – merül fel a kérdés – miért a vasi megyeszékhelyen folytatta a tanulmányait? Elég ritka ez a szakpárosítás, de szerencsére itt Szombathelyen, mindössze hetven kilométerre az otthonától van természettudományos képzés – adta meg a választ.

Kornélia úgy véli, az ELTE szombathelyi campusán a nagy egyetemekénél kisebb hallgatói létszám miatt családias hangulatban történik a tanítás, aminek köszönhetően az oktatókkal sokkal könnyebb kapcsolatot tartani. Kornélia kiemelte az angol szakmódszertani képzést, amely szavai szerint nagyon jó színvonalú és szellemiségű. Emellett nagy motivációt jelentett számára az, hogy már tanulmányai ideje alatt kapott munkát. Ám a földrajz szakja sem mostohagyerek, hasznát vette például akkor, amikor óraadóként egy kéttannyelvű iskolában angol nyelven földrajzot tanított.

A jövő új otthont tartogat Kornélia számára, hiszen nemsokára Győrbe költözik, ott kapott angoltanári állást.