Vb-bronzérmes az ELTE SEK hallgatója

MTI – ELTE SEK Fotó: MTI-archív/Bodnár Boglárka | 2019.10.25.
Vb-bronzérmes az ELTE SEK hallgatója

Halász Bence kalapácsvető, az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatója bronzérmet szerzett október 2-án a dohai atlétikai világbajnokságon.

A tavalyi Európa-bajnokságon harmadik Halász a keddi selejtezőben 76,90 méterrel elsőre megdobta a döntős szintet. A 22 éves nehézatléta a fináléban is jól kezdett, 78,18 méterig repítette a hétkilós kalapácsot, amit nagy kiáltással nyugtázott. Az első sorozat után ezzel a második helyen állt a háromszoros világbajnok lengyel Pawel Fajdek (79,34 m) mögött.

A második körben Halász rontott, de az élen a sorrend csak annyiban változott, hogy Fajdek túldobta a 80 métert (80,16 m). A harmadik helyen a francia Quentin Bigot (78,06 m) állt.

A Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetőjének következő kísérlete is érvénytelen volt, de továbbra is őrizte második helyét. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a 81,74 méterrel idén ranglistavezető lengyel Wojciech Nowicki továbbra sem találta formáját.

"Széles akarsz lenni" – jött az edzői észrevétel Németh Zsolttól a tribünről Halász Bencének.

A harmadik sorozat után már csak a legjobb nyolc folytathatta, a búcsúzók között volt az idei hetedik legjobb eredménnyel (78,39 m) rendelkező brit Nick Miller is. Innentől fordított sorrendben dobtak a versenyzők, azaz az élen álló került sorra utoljára.

A vb-negyedik Bigot negyedikre egyetlen centiméterrel megelőzte a magyar atlétát, aki nem mérette le a dobását. Fajdek ismét 80 méter fölé jutott és megerősítette első helyét (80,50 m).

Az ötödik sorozat nem hozott változást a sorrendben, Halász Bence 73,76-ot dobott.

Az utolsó körben a negyedik helyen álló Nowicki kísérlete után biztossá vált, hogy lesz magyar érem. Halász dobása szektoron kívül landolt, ami azt jelentette, hogy a tavalyi Eb után a vb-n is a dobogó harmadik fokára állhat fel.

Halász Bence teljesítménye annyiban is hasonló a berlini Eb-n mutatotthoz, hogy akkor is jól kezdett, de aztán érvénytelen kísérletek következtek.

"Sok volt az érvénytelen dobásom, de ez talán bocsánatos bűn" – nyilatkozott a szombathelyi atléta. "Az első jól sikerült dobás után ugyanis próbáltam kockáztatni, többet kihozni magamból."

Hozzátette, 79-80 méteres dobások voltak az érvénytelenek.

"De nem szomorkodom, mert bronzérmet nyertem" – jelentette ki.

A versenyről még elmondta, az volt a terv, hogy ne egy biztonsági dobással kezdjen, hanem olyannal, amellyel biztosan bekerül a nyolcba.

"Aztán lehet, hogy túlságosan is megnyugodtam, mint tavaly az Eb-n, pedig talán egyéni csúcsot is tudtam volna dobni" – fogalmazott.

Halász Bence szerint az utolsó két-három hónapban kezdett feljönni.

"Talán kicsit későn, de akkor tudtunk olyan munkát végezni, amire lehet alapozni a vb-t" – mondta a mezőny legfiatalabb kalapácsvetője, aki jövőre a tokiói olimpián, majd a párizsi Eb-n is szeretne bizonyítani. Az olimpiai szintet júniusban 78,27 méterrel teljesítette.

Ez a magyar atlétika 14. érme, és a hetedik kalapácsvetésben.

Október 3-a délelőtti hír, hogy a lengyel csapat óvást nyújtott be Halász Bence ellen, és ennek eredményeként Wojciech Nowicki is bronzérmes lett a magyar versenyző mellett.

A lengyelek Halász Bence első, 78,18 méteres – amellyel megszerezte a harmadik helyet – dobásának érvényességét vitatták, mert szerintük a szombathelyi atléta kilépett. A nemzetközi szövetség (IAAF) közölte: a zsűri újra megnézte a dobást, és igazat adott a lengyeleknek. Úgy döntött, hogy az eredetileg negyedik Nowicki is bronzérmes lesz.

Halásztól azonban nem vették el az érmet, mert az indoklás szerint a Dobó SE sportolójának további szereplését befolyásolta az első dobás.

A számot a lengyel Pawel Fajdek nyerte 80,50 méterrel – és lett negyedszer világbajnok –, az olimpiai bronzérmes Nowicki 77,69 méterig jutott.

Halász Bence az első nagy dobása után – mint nyilatkozta is – kockáztatott, próbált még többet kihozni magából, de négyszer rontott, ötödikre pedig 73,76 métert ért el, amivel hetedik lett volna.

Az ELTE SEK nyáron diplomát szerzett hallgatója, az ugyancsak kalapácsvető Gyurátz Réka a vb selejtezőjében szeptember 27-én búcsúzott a versenytől.

A női kalapácsvetők két csoportban selejteztek a Kalifa Stadionban, a fináléhoz szükséges szintet 72 méterben határozták meg. Azt már az első csoport után látni lehetett, hogy ennél kevesebb is elég lesz a 12-es döntőhöz, mivel itt csak négyen dobták túl a 72 métert.

Az Európa-bajnoki 9. helyezett Gyurátz idén elért 72,70 méteres legjobbjával 13. volt a nevezési listán. A Szombathelyi Dobó SE 23 éves atlétája a második csoportban 67,28 méterrel kezdett, majd némileg javított (67,41 m), de harmadik kísérlete érvénytelen volt, így nem került be a szombati döntőbe. Gyurátz Réka összesítésben a 23. helyen végzett.

"A vb előtti két hónapban többször bajlódtam sérüléssel, amelyekből elég nehezen álltam fel, illetve mindig akkor sérültem meg, amikor még dolgozni kellett volna" – nyilatkozott Gyurátz Réka.

Hozzátette, a vb előtt két héttel is akadtak problémái a derekával.

"Meg kell erősödnöm, elég a versenytársaimra nézni" – mondta a szombathelyi kalapácsvető, aki júliusban megdobta az olimpiai szintet. "Annak örülök, hogy a szintet akkor dobtam meg, amikor a világversenyek szoktak lenni" – fogalmazott, utalva arra, hogy a dohai vb szokatlan időpontban, a szezon végén van.

Gyurátz Réka elmondta, a körülményekre nem lehetett panasz, a szervezők betartották, amit ígértek: a stadionban megfelelő volt a hőmérséklet, és a légkondicionálás befújását sem lehetett érezni.