Városi elismerés Szántó Istvánnak

Szöveg: Kleinhappel Miklós – szombathely.hu. Fotó: szombathely.hu / Bonyhádi Zoltán | 2023.01.26.
Városi elismerés Szántó Istvánnak

Kiemelkedő Kulturális Munkáért Díj II. fokozata elismerést vehetett át Szántó István, a Vizuális Művészeti Tanszék adjunktusa Szombathely városának magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségén.

Az Agora – Művelődési és Sportházban január 21-én lebonyolított nagyszabású rendezvényen összesen négy olyan szakember munkáját díjazták, akik a vasi megyeszékhely kulturális életében maradandót alkotnak.

Közülük Szántó István a Kiemelkedő Kulturális Munkáért Díj II. fokozata kitüntetésben részesült.

A rangos elismerés olyan személynek adományozható, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett. A díjnak két fokozata van: az első évente egy valaki, a másodikat évente legfeljebb ketten kaphatják meg.

Szántó István laudációja

Középiskolai tanulmányait a Művészeti Gimnáziumban végezte, diplomáját 2003-ban szerezte a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő és Vizuális Nevelés Szakán. Külföldön, a glasgow-i School of Art, Art Photography Department és a bécsi Akademie der Bildenden Künste Wien intézményekben folytatott tanulmányokat. 2011-ben tudományos fokozatot szerzett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Jelenleg az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszék adjunktusa és tanít a szombathelyi művészeti szakgimnáziumban.

Munkásságát a figuralitás, a narratív ábrázolás, a tárgyi folklór használata, a fantasztikum, az irónia, a kisajátítás stratégiája, a képek digitális átalakítása, valamint a kulturális identitás keresése jellemzi. Ahogy ő fogalmaz: alkotásai elsődleges forrása a népművészet, a személyes, társ-ember-közösség kereső és az azonosulási ősszenvedély megnyilatkozása, valamint az olyan alkotásmód, amely a jelenkori tudatot keresi, és reflektál a 21. század technikai szenzualista művészetére.

Képzőművészeti tevékenysége nem egy-egy műcsoportra összpontosul, hanem összetett, alkotói szisztémája tevékenységközpontú, ahol a művészeti program és képzőművészeti vállalás a fontosabb. A hagyományos stílusok mellett egyéb műfajokkal is kísérletezik.

Alkotói tevékenysége mellett aktív művészetszervezői munkát is folytat. A Westwerk Művészeti Alkotóműhely Kulturális Egyesület tagja. Egyik kezdeményezője, szervezője és alkotója a Bloomsday keretében Szombathelyen 2021-ben elindított murális projektnek. Műve az Aréna utcai óvoda falát díszíti. Szervezője és kitalálója a FA Képzőművészeti Alkotóműhely és Szimpóziumnak, melynek bemutatkozó kiállítása tavaly szeptemberben a képtárban volt, a hozzá tartozó előadássorozattal. Ennek folytatását is tervezi a jövőben. Tagja a STAG egyesületnek, többször bemutatkozott kirakatkiállításokon.

Rendszeres kiállító művésze egyéni és csoportos hazai, illetve külföldi tárlatoknak.

Városi elismerés Szántó Istvánnak

Városi elismerés Szántó Istvánnak

0

/

0

0

/

0