Várja a gólyák jelentkezését a HÖOK Mentorprogram

Szöveg: Eremiás Ildikó – Fotó: HÖOK Mentorprogram | 2023.08.29.
Várja a gólyák jelentkezését a HÖOK Mentorprogram
Az ELTE Savaria Egyetemi Központban is elérhető a hátrányos helyzetű elsőévesek beilleszkedését és az egyetemi életben való eligazodását támogató HÖOK Mentorprogram. A jelentkezési határidő szeptember 1. Cikkünkben hallgatónkat, Szőke Szeverina intézményi koordinátort, valamint mentoráltakat kértünk arra, meséljenek arról, milyen lehetőségeket kínál a program a gólyáknak.

A HÖOK Mentorprogram hosszú évek óta működik az ELTE szombathelyi campusán is, évről-évre egyre több olyan elsőévesnek nyújtva segítséget, akik úgy érzik, a középiskola után hirtelen nehéz egyedül megbirkózni az egyetemista élettel járó kihívásokkal.

Szőke Szeverina elmondta, hogy a mentorok, azaz a felsőbb éves hallgatók, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gólyáknak segítsenek, amiben csak tudnak. Elmondása alapján a leggyakoribb problémák, amelyekkel keresik őket, a tárgyfelvétellel, a Neptunnal általában, az ösztöndíjak és támogatások igénylésével kapcsolatosak, de mindezek mellett beilleszkedési és magánéleti gondok esetén is többször fordulnak hozzájuk.

„Ha csak szeretnének egy jót beszélgetni, kiönteni a lelküket, a Mentorprogram akkor is rendelkezésükre áll. A tavalyi évben többször fordult elő, hogy egy-egy mentorált úgy érezte, az életének egy olyan szakaszában van, amivel lelkileg nehezen birkózik meg. Felkereste a mentorát egy privát beszélgetésre, ami végül segített neki, erőt merített belőle. Mi ezekért a pillanatokért dolgozunk.”

A Mentorprogram nagy hangsúlyt fektet még a csapatépítésre. Alapvetően egy mentorhoz maximum tíz – szokásosan a szakjukkal megegyező – mentorált kerülhet, de vannak olyan programok, ahol Szombathely összes mentora és mentoráltja részt vesz.

„Remek kapcsolatépítésre is a program, mert rögtön bekerülnek az elsősök egy olyan közösségbe, amelyben nagyon jó barátságok alakulnak ki mentor-mentorált és mentorált-mentorált között egyaránt.”

Megannyi ingyenesen igénybe vehető lehetőséget kínál a Mentorprogram, ahol minden elsős jól érezheti magát. Idén a szeptember 25-i héten a Welcome Dayen játékos feladatok keretein belül ismerhetik meg egymást a mentoráltak, amit egy közös buli követ, de később várható színházi előadás, karácsonyi vásár külföldön, csapatépítő tréning, közös főzés és még online programok is.

„Azt üzenem a hátrányos helyzetű elsősöknek, hogy bátran jelentkezzenek a programunkba, mert örömmel segítünk rajtuk, bármilyen problémájuk is akad, mellettük állunk és igyekszünk a leghatékonyabb megoldásokat megtalálni, illetve kapcsolatba lépni az egyetemi fogyatékosügyi koordinátorral és a pszichológussal is egyaránt. Mindemellett pedig egy nyitott és befogadó közösség részeivé válhatnak, ahol barátokra találhatnak.”

De milyen a Mentorprogram a másik oldal szemszögéből? Egykori mentoráltakat kerestünk meg, hogy meséljenek élményeikről és tapasztalataikról.

Virág: Nagyon jól jött egy felsőbb éves segítsége az első évben, bármikor kereshettük a mentorunkat, amikor kérdésünk volt, és ez lelkileg is nagy megnyugvást adott. A legkedvesebb emlékem egy olyan program, amit egy mentortálttársammal és a mentorommal szerveztük minden szombathelyi tagnak. Az egyik közös találkozón beszélgettünk még arról, milyen segélyvonalakat használhatunk, ha bajban vagyunk, ebből fogalmazódott meg az Együtt a sötétség ellen! névre hallgató eseményünk. Nagyon jó élmény volt közösen tenni egy kicsit a Mentorprogram közösségéért, és segíteni másokon.

Fruzsi: Én az egyetem elején nagyon féltem attól, mit hogyan kell csinálni, mert nem mindig megy gördülékenyen az új helyzetekhez való alkalmazkodás. Éppen ezért anyukám ajánlotta, hogy csatlakozzak a programhoz, és nagyon jó döntés volt tényleg belevágni. Bármilyen problémám volt, bármikor kereshettem a mentoromat, és mindig választ kaptam minden kérdésemre. Számomra a beilleszkedés sem mindig egyszerű, de a mentorált találkozókon mindig önmagamat adhattam, ami nagyon jó volt és megkönnyítette a dolgomat.

Dávid: Alapvetően azért jelentkeztem a programba, hogy legyen egy kis segítségem az egyetemen való elindulásban és a támogatások igénylésében, amit meg is kaptam, eközben pedig jó kis csapat állt össze. Jó viszonyt ápoltam a mentorommal, többször eljártunk a kollégium játéktermébe pingpongozni, és a többi mentorálttal is jól éreztem magam a közös programokon.

Anna: A mi mentorált csapatunk különleges volt, mert volt köztünk tanító, gépész és informatika szakos is. Igaz, emiatt vegyes érzésekkel vágtam bele a Mentorprogramba, de nagyon jó volt más típusú embereket is megismerni. Összességében nagyon örülök, hogy jelentkeztem a programba, és utólag sajnálom, hogy az elején nem sűrűn jártam a találkozókra, mert amelyeken részt vettem, azok mind felejthetetlenek voltak.

A HÖOK Mentorprogram meghosszabbította az elsősök jelentkezési határidejét, így szeptember 1-ig még bárki leadhatja az űrlapot, aki úgy érzi, segítségre és egy jó közösségre van szüksége az egyetem elkezdéséhez! Ezen a linken elérhető a lehetőség.

Személyes informálódásra is mód van: augusztus 30-án az ELTE Savaria Egyetemi Központ Gólyahetén a Mentorprogram standdal lesz jelen az egyetem udvarán.