Újra lengett a Foucault-inga

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.02.20.
Újra lengett a Foucault-inga

A Savaria Egyetem Központ C–épületi aulájába 2016-ban szerelték fel a Foucault-ingát.

Segítségével ekkor a nagyközönség is megbizonyosodhatott arról, hogy a Föld forog. Néhány hete újra lehetőség volt erre egy színes emlékrendezvény keretében.

A mozgó testre ható tehetetlenségi erő (Coriolis-erő) hatásának, ezzel együtt a Föld forgásának szemléltetésére szolgál a Léon Foucault francia fizikus által kifejlesztett, illetve nevét viselő inga.

Foucault az eszközzel először 1851-ben Párizsban láttatta nyilvánosan a Föld forgását. A kísérletet a tizenkilencedik században csupán kétszer tudták megismételni, ezek egyike 1880-ban a Szombathelyi Székesegyházban történt.

Szombathelyen azóta mindössze néhányszor volt példa arra, hogy a szélesebb nyilvánosság is tanúja lehessen az inga elindításának, majd annak, ahogy a lengő golyó a Föld forgása miatt eldönti az útjába kerülő bábukat. De országosan sem gyakoriak az efféle alkalmak.

Pár hete az ELTE névadója, Eötvös Loránd fizikus halálának századik, és Foucault születésének kétszázadik évfordulójára emlékezve az Eötvös-év keretében szervezett rendezvényt a Savaria Egyetemi Központ, amelyen az inga segítségével ismét meggyőződhetett minden érdeklődő arról, hogy a Föld bizony forog.

A Savaria Egyetemi Központban található inga különlegessége, hogy Gál László, a Savaria Műszaki Intézet egyetemi docense a lengési sík elfordulásának mérésére szolgáló lézeres mérőt fejlesztett hozzá.

És természetesen, mivel pedagógusokat is képző intézményről van szó, a fizika és földrajz szakos hallgatóknak karnyújtásnyira rendelkezésükre áll a szerkezet, azzal bármikor tudnak dolgozni, amikor a tantervük ezt kívánja.

Bár a nagy attrakció a Foucault-inga elindítása volt, a rendezvényen akadtak még különleges csemegék.

Levetítettek például egy, az 1950-es években készült amatőr filmet, amely magyar geofizikusok Kínában, Eötvös-ingával végzett kísérleteiről számol be, ehhez kapcsolódóan Ormos Tamás geofizikus, egyetemi magántanár tartott előadást. (Az Eötvös-inga a torziós inga egy módosított változata, a tömegvonzás tanulmányozására.)

Molnár László, az ELTE szombathelyi campusának adjunktusa fizikai kísérletek bemutatásával emlékezett meg Foucault-ról.

Majd miután Gál László az ingával végzett mérésekről beszélt, két hallgató állt a mikrofonok mögé: Csendes Máté énekét Czene Kristóf gitárral kísérte, és felcsendült a Foucault-inga dal.

Az eseményen meglepetésre is sor került: Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese a szombathelyi felsőoktatás hatvanéves jubileumára kibocsátott emlékéremmel köszönte meg nyugdíjba vonulása alkalmából Molnár Lászlónak azt a kiemelkedő munkát, amelyet az elmúlt harmincöt éveben az intézmény érdekében végzett.

Újra lengett a Foucault-inga

Újra lengett a Foucault-inga

0

/

0

0

/

0