Ugrásra felkészülni! Vigyázz, kész…!

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.05.27.
Ugrásra felkészülni! Vigyázz, kész…!

A tavalyi kiállításon még az hangzott el, hogy a 2019-es tárlatnak felújítása miatt nem tud otthont adni a Szombathelyi Képtár. De az élet úgy hozta, hogy mégsem szakadt meg a 2010 óta tartó sorozat – tizedik diplomakiállítását tartotta meg a tanszék az emblematikus térben május 23-án.

Persze a képtár felújítása régóta esedékes – ezt már csak abból is észreveszi bárki, hogy a padlón vödrök állnak, hogy azokba csöpögjön a rossz állapotú tetőn átjutó esővíz –, ami a legutóbbi információk szerint 2020-ban végre el is indul. Mi ez, ha nem a bizonytalanságokkal, korlátokkal és lehetőségekkel teli élet szimbóluma? Lehetőségekkel, mert az épületben annak ellenére nyílt új állandó kiállítás februárban a képtár eddig raktárban lévő gazdag gyűjteményéből, hogy a körülmények nem rózsásak (Ugródeszka, sekély víz?).

És ha már szimbólumok, akkor elég csak egy pillantást vetni az elmúlt évek diplomakiállításainak címeire. Nem csak a 2010-es évek első feléből találunk például olyan elnevezéseket, hogy Zöldjelzés (2013) vagy Polifónia (2014), de még a 2015 utáni egy–két évből is, lásd Élesztő (2016), Exit (2017), hogy aztán 2018-ban, az Ugrás a térbe címmel valami megváltozzon, ami mintha 2019-re – Ugródeszka, sekély víz – mintha még árnyaltabbá lett volna.

A tárlat címével kapcsolatban köszöntőjében a házigazda nevében Czenki Zsuzsanna, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatóhelyettese azt mondta, ha a tanárok választották, akkor nagyon kedves figyelmeztetés arra, hogy óvatosan, mert a lehetőségek mellett veszélyek is vannak. Ám ha a hallgatók voltak a címadók, akkor az elnevezés a jövőtől való félelmet sugallja. Az igazgatóhelyettes felhívta a kiállítók figyelmét arra, hogy mindig a körülmények alapján ítéljenek, az alapján, hogy milyen az ugródeszka, mekkora lendületet lehet róla venni, a víz valóban sekély-e vagy mély, és hogy miért nem látják, igazából milyen, na meg jó, ha az úszás művészetével is foglalkoznak.

Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese kifejtette, a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térnyerése következtében dinamikusan átalakuló világunkban az egyetem feladata, hogy a hallgatókat megtanítsa tanulni, befogadni a tudást, hogy azok finom antennákként a világ rezgéseit magukévá tegyék, és ebből a saját nyelvükön létrehozzanak valami újat. Ha az intézmény, immár az ország legnagyobb egyeteme, az ELTE keretében ezt a szemléletmódot beviszi a pedagógusképzésbe, újra fényes lesz a Berzsenyi-brand – hangsúlyozta a rektorhelyettes. Dr. Németh István szavai szerint a diplomakiállítás szemet gyönyörködtető, annak a példája, hogy a hallgatók érzik a körülöttük lévő világot.

A kiállítást a tanszék egykori oktatója, Készman József, a Ludwig Múzeum Budapest Gyűjteményi, Kiállítási és Tudományos Osztály vezetője nyitotta meg, emlékeztetve, hogy a képalkotás szakos hallgatók helyzete különleges, hiszen nekik a más szakokon tanuló társaikkal ellentétben nem csupán elméleti diplomamunkát kell elkészíteniük. Készman József szerint a hallgatók akkor járnak jól, ha úgy fogják fel, hogy az oktatók és az egyetem is egy-egy szerszám, amelyekkel dolgozhatnak, segítségükkel építkezhetnek és a diplomamunka elkészülte után akár el is hajíthatják őket.

Dr. Bordács Andrea, a Savaria Vizuális Művészeti Tanszék vezetője arról beszélt, hogy felmerülhet a kérdés: miről szól egy diplomakiállítás, mennyire ad számot a hallgatók elmúlt három évben végzett munkájáról? A tanszékvezető elmondta, voltak olyan hallgatók, akik következetesen haladtak az útjukon, mások folyamatosan kísérleteztek, vagy éppen mintha tanulmányaik ideje alatt erőt gyűjtöttek volna a diplomakiállításra, hogy itt álljanak elő egy ütős munkával.

A beszédeket követően könyvjutalmak átadására került sor. Az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencián a tanszék tíz hallgatója indult el, dr. Bordács Andrea és Készman József nekik adott át egy–egy kötetet. Elsőként a tavaly diplomát szerzett Takács Szilviának, aki második helyezést ért el festészet kategóriában, majd kiemelkedő teljesítményük elismeréseként Lukács Klaudiának, Hajas Ádámnak, Katona Viktóriának, Nagy Dórának, Dóczé Szilviának, Márk Martinának, Pospischil Mercédesznek, Nyerges Kincsőnek és Reiber Nikolettnek.

A diplomakiállítás a Kiállításrendezés 2 kurzus keretében valósult meg a hallgatók bevonásával, a szakmai koordinációt Salamon Júlia, kurátor, óraadó végezte. A tárlat június 23-ig tekinthető meg (keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között). A kiállítás a Múzeumok éjszakája helyi programjai között is szerepel majd, és mivel az országos rendezvény idei központi helyszíne Szombathely lesz, az élő televíziós bejelentkezés messze viszi a hírét.

Ugrásra felkészülni! Vigyázz, kész…!

Ugrásra felkészülni! Vigyázz, kész…!

0

/

0

0

/

0