Túl az ezredik videón

Kleinhappel Miklós | 2019.05.22.
Túl az ezredik videón

A Savaria Egyetemi Központ könyvtára saját csatornával a kezdetektől jelen van a Videotoriumon. A feltöltött videók száma nemrég lépte át az ezret.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet 2010 szeptemberében indította el saját fejlesztésű oktatási-tudományos videómegosztó szolgáltatását, a Videotoriumot. A Savaria Könyvtár és Levéltár csatornájára az első videó már ebben az évben felkerült.

A részletekről szólva Csuk Csaba könyvtárvezető-helyettes elmondta, a csatorna alapjául a jogelőd Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola (BDTF), majd Berzsenyi Dániel Főiskola (BDF) videóstúdiója által készített, a könyvtár Médiatárában összegyűjtött felvételek digitalizált változatai szolgáltak. Ebből a gyűjteményből került ki egyebek mellett az intézményről szóló dokumentumfilm épp úgy, mint oktatófilmek, kísérletek bemutatói, tanévnyitó és diplomaosztó ünnepségek felvételei – és különlegességek, az interneten ritkaságszámba menő videók is, például egy a főiskolán elhangzott Teller Ede-előadás felvétele.

A könyvtár az utóbbi időben videókamerát szolgáltat a SEK rendezvényeit szervezőknek, így lehetővé téve, hogy megörökítsék az utókor számára az egyetemi élet történéseit.

A Savaria Könyvtár és Levéltár Videotorium-csatornája itt érhető el.