Tovább korszerűsödik a Bolyai

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2023.01.26.
Tovább korszerűsödik a Bolyai

500 millió forintos európai uniós pályázat forrás jut az ELTE szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumának felújítására, modernizálására.

 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az EFOP-4.2.3-22 kódszámú projekt keretében 2,8 milliárd forint összértékű támogatást nyert el, amelyet a vasi megyeszékhelyen és a Budapesten lévő gyakorló iskoláinak fejlesztésére fordít.

Ebből a keretből kerül sor a következő hónapokban a Bolyai infrastruktúrájának és eszközállományának korszerűsítésére is.

 

Az intézmény január 24-én projektnyitó rendezvényt tartott, az egyetem, valamint az érintett gyakorló iskolák vezetőinek részvételével.

A megjelenteket köszöntötte Borhy László, az ELTE rektora, aki emlékeztetett, a pályázati forrást elnyert intézmények az ELTE fontos pillérei.

„Aki követi évről évre intézményünk sorsát, láthatja, hogy a szombathelyi pedagógusképzés kiemelten fontos az egyetemvezetés számára, ezért élesztettük fel és hoztuk létre a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot is. Ebben a küldetésünkben pedig különösen nagy szerepet kapnak a gyakorló intézmények, így a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium is. Az elmúlt évek fejlődésének hatására az iskolai létszám 600-ról 1000 főre nővekedett, ennek színvonalas fenntartására az infrastruktúra bővülése azonban elengedhetetlen”

– hangzott el.

A rektor hangsúlyozta, az elnyert 500 millió forint a Bolyai számára lehetőséget nyújt arra, hogy a 21. századhoz méltó oktatást folytasson.

„Jól tudjuk mindannyian, hogy gyermekeink tanításába megéri fektetni, hiszen ők a jövőnk zálogai, látva a mai világban szinte egymást érő természeti katasztrófákat, globális kihívásokat, amelyre nekik kell megoldást találniuk. Támogassuk őket azzal, hogy mindent megteszünk, hogy tanulmányaikat inspiráló, korszerű, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő infrastruktúrában folytathassák”

– mondta Borhy László.

Ugyancsak köszöntőt mondott Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja, aki hangsúlyozta, a projekt széles spektrumú felhasználást tesz lehetővé, az infrastrukturális beruházások tejes körétől az eszközfejlesztésekig és egyéb, az oktatás fejlesztéséhez kapcsolódó beruházási lehetőségekig.

A kancellár hozzátette: az egyes intézmények között jelentős különbségek vannak a pályázati célokban – az iskolák vezetői határozták meg azokat a fejlesztési területeket, amelyek révén javítják majd a működésüket, teljesítményüket.

A projektet Pintér Zsolt projektmenedzser, az ELTE Pályázati Központ igazgatóhelyettese mutatta be. Előadásán kiderült, a 2,8 milliárd forintos, 100 százalékos támogatási intenzitású támogatás legnagyobb részét, 1,8 milliárd forintot az infrastrukturális fejlesztés teszi ki. Majdnem 900 millió forintból digitális eszközök, illetve iskolabútorok vásárlására kerül sor.

A részletekről szólva a projektmenedzser kifejtette, hogy a beruházás keretében a hét iskola összesen 184 tantermet újít fel, valamint 135 interaktív táblát, 210 laptopot, 140 asztali számítógépet és 4330 iskolabútort vásárol. Ezeken kívül egyebek mellett közösségi terek kialakítására, akadálymentesítésre és Wifihálózatok megújítására is sor kerül. A pályázat hatékonysága kiemelkedő, hiszen az elnyert forrás 95%-a valamilyen formában megjelenik az iskolákban, hangsúlyozta Pintér Zsolt.

„A projekt célja, hogy a pedagógusképzéshez támogatást nyújtson a gyakorló iskoláknak, és közvetlenül hozzájáruljon a pedagógus-utánpótlás biztosításához, csökkentve ezzel a pedagógushiányt. Továbbá hogy az elmaradott infrastrukturális állapotú gyakorló iskolákat fejlessze, ezáltal a hallgatók és a középiskolások számára vonzóbbá tegye a pedagóguspályát”

– fejtette ki a projektmenedzser.

Pintér Zsolt felidézte, az ELTE Savaria Egyetemi Központ több mint 4 milliárd forintnyi fejlesztést valósíthatott meg az elmúlt években, és a Bolyaiban is történtek infrastrukturális fejlesztések, 170 millió forintból tanulást segítő terek újultak meg. Ezek egységet alkotnak a jelenleg futó projektekkel, szolgálva az egyetem szombathelyi intézményeinek működését és fejlesztését, mutatott rá.

A szombathelyi fejlesztési pontokról Papp Tibor, a Bolyai igazgatója beszélt. Prezentációjából kiderült, az intézmény az 500 millió forintos forrás legnagyobb részét régebbi tornatermének felújítására költi. Ezen kívül az iskolában futófolyosót alakítanak ki, tantermeket (szám szerint negyvenet) újítanak fel, korszerűsítik az aulát és a Wifihálózatot, az udvaron új játszóteret hoznak létre. Digitális táblákat szereznek be, így minden tanteremben lesz majd a modern eszközből, száznál is több számítógépet és nyolcszázat meghaladó iskolabútort is vásárolnak, és még az iskolarádió fejlesztésére is jut pénz.

Ezt követően a projektben részt vevő többi gyakorló iskola – az Apáczai, a Bárczi, a Gyertyánffy, a Radnóti és a Trefort – vezetője is bemutatta fejlesztési terveit.

A rendezvényen énekes–zongorás produkcióval közreműködött Orosz Márton 12. c. osztályos tanuló.

Tovább korszerűsödik a Bolyai

Tovább korszerűsödik a Bolyai

0

/

0

0

/

0