Több mint háromszáz videóval üzenték: Összetartozunk!

Kleinhappel Miklós – Videó: #összetartozás100folk | 2020.06.05.
Több mint háromszáz videóval üzenték: Összetartozunk!

Megnézheti a kárpát-medencei népművészeti élet képviselőinek közreműködésével a Nemzeti Összetartozás Napjára készült néptáncos filmet.

Háromszáznál is több videó érkezett az #összetartozás100folk elnevezésű felhívásra határinkon belüli és túli népművészektől, akik legkedvesebb táncaikat szülőföldjük legszebb helyszínein mutatták meg néhány perces filmek segítségével, egyúttal az összetartozás üzenetét küldték egymásnak a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján.

 

A Kárpát-medence számos pontjáról küldtek videót a néptáncosok

Mint ismeretes, a kárpát-medencei népművészeti élet szereplőihez szóló kezdeményezést az ELTE Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes indította el május elején. (A szervezők nagyszabású néptáncos rendezvényt terveztek Szombathelyen a június 4-i nemzeti emléknaphoz kapcsolódóan, de a koronavírus-járvány miatt a közösségi emlékezést az online térbe helyezték át.)

A néptáncos közösség széles rétege mozdult meg a hívó szóra, napról napra egyre többen csatlakoztak, közöttük az ELTE Néptáncegyüttes is. A beküldött filmeket egy, a felhívás nevét viselő Facebook-oldalon folyamatosan megosztották.

A videókból csaknem félórás film készült Sztanó Hédi szerkesztésében. A zenei aláfestést Pál István „Szalonna” készítette.

Az alkotást június 4-én este tették közzé a közösségi médiában.