Tizenhárman versenyeztek a döntőbe jutásért

Kleinhappel Miklós, Fotó: SRPSZKK | 2020.02.20.
Tizenhárman versenyeztek a döntőbe jutásért

Ahogy évtizedek óta, úgy idén is az ELTE Savaria Regionális Szolgáltató és Kutató Központ (SRPSZKK) szervezésében bonyolították le a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny második fordulóját.

A Savaria Egyetemi Központ könyvtárában február 17-én tizenhárom Vas megyei diák töltötte ki a feladatlapját abban a reményben, hogy eredményével az áprilisi döntőbe jut.

A 7–10. évfolyamosoknak szóló Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny egy tehetséggondozó megmérettetés, amely kezdetben megyei jellegű volt, majd az 1993/1994-es tanévtől országossá nőtte ki magát. Jelenleg ez az egyetlen országos könyvtárhasználati verseny. A diákok a próbatételen két korcsoportra bontva, három fordulóban mutathatják meg tudásukat.

A verseny célja a tehetséggondozás, a diákok információs műveltségének, azon belül legfőképpen könyvtárhasználati eszköztudásuk, szövegértésük, logikus gondolkodásuk és kreativitásuk, valamint az önálló tanuláshoz szükséges kompetenciáik fejlesztése.

A résztvevőknek az információ, a dokumentumok és a könyvtárak használatát igénylő feladatokat kell megoldaniuk. A megmérettetésnek minden évben más témája van, a feladatok ehhez kapcsolódó helyzethez kötődnek. Az idei téma: A világűr és az ember.

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny egyéni próbatétel. Első fordulója a diákok iskoláinak könyvtáraiban zajlik. Ebben a tanévben a 7–8. évfolyamosoknak a Plútóval, a 9–10. évfolyamosoknak a fekete lyukakkal kapcsolatos szövegben kellett ellenőrizniük az adatok megbízhatóságát, valamint kiegészíteniük és forrásokkal alátámasztaniuk azokat.

A 2019/2020-as tanévben ötvenegy település százhat iskolája kapcsolódott be a versenybe. Az iskolai fordulón nyolcszázhuszonnyolc diák vett részt, közülük kétszáznyolcvannégyen nem először indultak a versenyen. A második fordulóra kétszáznegyvenhatan jutottak tovább.

A diákoknak a második fordulóban több kisebb feladatot kellett a könyvtár, valamint könyvek segítségével megoldaniuk, Vas megyében, mint évtizedek óta, ezúttal is az ELTE Savaria Regionális Szolgáltató és Kutató Központ (SRPSZKK) szervezésében, a Savaria Egyetemi Központ könyvtárában. Ezúttal tizenhárom vasi diák töltötte ki a feladatlapját abban a reményben, hogy eredményével az áprilisi döntőbe jut.

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny országos döntőjét április 22–23-án rendezik meg Budapesten, amelyen egy mintaprojektet kell majd megoldaniuk a diákoknak, ahol saját ötleteiknek és kreativitásuknak is több szerep jut. A feladatok azokra a szempontokra hívják fel a figyelmet, amelyek a tanulás és a gyakorlati élet során is segítségül szolgálhatnak, ha valaminek utána kell járni.

A versenyen az a diák tud sikert elérni, akinek jó a szövegértése, többféle szövegből képes kiemelni a lényeget, az információkat kritikusan képes értelmezni és felhasználni, jól értelmez helyzetet és old meg feladatot, a felhasznált forrásokat pontosan adja meg.

A megmérettetésen való sikeres szerepléshez a diákoknak ismerniük kell a könyvtárak és a források alapvető jellemzőit, használatuk módját, a katalógusokban és más adatbázisokban való keresést, a minőségi hírek és információk jellemzőit.

A második fordulón elért eredményekről az SRPSZKK weblapján lehet tájékozódni itt.

Tizenhárman versenyeztek a döntőbe jutásért

Tizenhárman versenyeztek a döntőbe jutásért

0

/

0

0

/

0