Testmozgással a koronavírus ellen

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.10.07.
Testmozgással a koronavírus ellen

Milyen és mennyi testmozgást végezzünk ahhoz, hogy minél védettebbek legyünk a koronavírussal szemben és megelőzzük a súlyos tünetek kialakulását?

Ezekre a kérdésekre ad praktikus válaszokat egy Szombathelyen ténykedő doktorandusz hallgató, Meizi Wang társszerzőkkel publikált tanulmánya.

Kétoldalú együttműködés keretében négy éve érkeznek Kínából, a Ningbo Egyetemről PhD-hallgatók az ELTE vasi campusára, hogy a Savaria Műszaki Intézetben végezzenek kutatásokat doktori disszertációjukhoz kapcsolódóan.

Közéjük tartozik Meizi Wang is, aki társaihoz hasonlóan Fekete Gusztáv egyetemi docens témavezetésével végzi tevékenységét.

Meizi eredetileg azért jött Magyarországra, hogy azt vizsgálja, milyennek kell lenniük a magas sarkú cipőknek ahhoz, hogy a bennük való járás minél inkább hasonlítson a – legtermészetesebb, ezáltal legegészségesebb – mezítláb járáshoz.

Az egészséges életmódot fontosnak tartó kínai lányt a Covid 19-járvány kitörése újabb tudományos munkára ösztönözte. Négy társszerzővel és témavezetőjével A testmozgás szerepe a koronavírus pandémiában címmel írt tanulmányt, amely szeptemberben meg is jelent a Frontiers in Psychology akadémiai, Q2-es besorolású tudományos folyóiratban.

A írás szakirodalmi adatok alapján összefoglalja, mely betegségek közvetlen vagy közvetett okozója lehet a „világszerte riasztó mértékben növekvő” túlsúly és elhízás, kiemelve, hogy immár kutatások bizonyítják, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek mintegy háromnegyede túlsúlyos vagy elhízott volt, akik kétszer nagyobb eséllyel szorultak intenzív ellátásra, mint azok, akik nem küzdöttek plusz kilókkal.

A tanulmány részletesen taglalja a különféle szakmai ajánlásokat, amelyek alapján a szerzők konkrét javaslatokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy milyen és mennyi testmozgást végezzünk ahhoz, hogy minél védettebbek legyünk a koronavírussal szemben és megelőzzük a súlyos tünetek kialakulását.

A dolgozat hangsúlyozza, a testmozgásnak számos előnye van: pozitív hatást gyakorol a szív- és érrendszerre, növeli a tüdőkapacitást, csökkenti a szervezetben fellépő gyulladásokat és persze a zsírszöveteket.

Ha a koronavírus fenyegetése valakiben felébreszti az egészségtudatosabb élet iránti vágyat, kezdetben érdemes mérsékelt intenzitású sportolást végeznie, legalább heti százötven percben. (Ezt javasolja egyébként az Egészségügyi Világszervezet is.)

Kiváló választás lehet a gyaloglás, hiszen ez mindenki számára elérhető, közepes intenzitású fizikai tevékenységet jelent, legalábbis akkor, ha tíz percig percenként 64–170 lépést teszünk meg. Egyébként pedig naponta minimálisan tízezer lépés megtétele mindenkinek ajánlott.

Jelentősebb fogyáshoz, illetve a visszahízás megakadályozásához ennél gyakoribb és intenzívebb testmozgásra van szükség, a közepes és a nagy intenzitású edzések kombinálásával.

A testmozgás mellett fontos az energiabevitel csökkentése is, hogy elérjük a kívánt hatást, fejtegeti a tanulmány.

A szerzők kiemelik, hogy egy ideális testsúlyú ember esetében nem csak a fertőzésre való fogékonyság, valamint a betegség súlyossága csökkenthető, hanem a már meglévő alapbetegségek okozta kockázatok is jelentősen mérsékelhetők, még az ugyancsak veszélyeztetett idősebb korosztály esetében is.

Azonban – hangsúlyozza a tanulmány – sportolás közben is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket, kerülni kell a tömeget és fontos a távolságtartás.

Testmozgással a koronavírus ellen

Testmozgással a koronavírus ellen

0

/

0

0

/

0