Természettudományi kutatásaikat ismertették

Kleinhappel Miklós, Fotó: Lenkai Nóra | 2020.02.12.
Természettudományi kutatásaikat ismertették

Az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központja (BDPK) egyértelműen hangsúlyozza a pedagógusképzés módszertanának megújítását célzó küldetését – emelte ki a tizenötödik Regionális természettudományi konferenciát megnyitó beszédében Németh István igazgató, az egyetem szombathelyi koordinációs rektorhelyettese.

A BDPK szervezésében január 30-án a Savaria Egyetemi Központban megtartott tudományos rendezvényen a régió természettudósai osztották meg az érdeklődőkkel legújabb eredményeiket; gyakorlott kutatóktól és ígéretes fiatal tehetségektől összesen tizenhét előadás hangzott el.

A harmincéves múltra visszatekintő konferenciát Németh István, a BDPK igazgatója nyitotta meg, aki a központ régiós tudományos beágyazottságának bizonyítékaként értékelte, hogy az előadók között ezúttal is találhatók új arcok.

Az igazgató emlékeztetett: a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ a természettudományos kutatások területén is olyan alapokkal rendelkezik, amelyekre építve országosan is mérhető műhely jöhet létre az ELTE szombathelyi campusán.

A BDPK vezetője úgy vélekedett, a 2006-ban bevezetett bolognai folyamat a leendő tanárok képzésében a szakmódszertani elemek rovására túlhangsúlyozta a pedagógiai és a pszichológiai ismereteket. Ennek eredményeképp az idei tanévben országosan összesen mindössze harminchat fizika–bármely szakos hallgató kezdte meg tanulmányait, ami rendszerszintű problémát jelez.

Németh István szerint a BDPK kutatási portfólióját módszertani szempontból megújult, a huszonegyedik század kihívásaira reagáló pedagógusképzésre kell felépíteni.

A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ egyértelműen hangsúlyozza a pedagógusképzés módszertanának megújítását célzó küldetését – hangsúlyozta az igazgató.