Téralkotás, interaktivitás

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2023.06.20.
Téralkotás, interaktivitás
Az idei Bloomsday-en is kiállítással vettek részt a Vizuális Művészeti Tanszék hallgatói. A fesztivál ideje alatt az alkotásokat nem csak külső szemlélőként megtekinteni lehetett, hiszen a tárlat hívószava – Rakd össze! – arra buzdította az embereket, hogy aktívan részt vegyenek az alkotói folyamatban, és saját fantáziájuk szerint alakítsák át a műveket.

A Vas vármegyei székhelyen már több évtizedes kultusza van James Joyce egyetlen napon, június 16-án játszódó Ulysses című művének, amelynek főszereplője – Virág Lipót – itt látta meg a napvilágot.

A kezdetek 1993-ig nyúlnak vissza, amikor az ELTE Savaria Egyetemi Központ jogelőd intézménye nemzetközi Joyce-konferenciát rendezett. Egy évvel később megvalósult első Bloomsday, ami aztán fokozatosan beépült Szombathely kulturális életébe.

A rendezvényen csaknem egy évtizede vesznek részt kiállítással az egyetem Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói Nagy Csaba főtanácsadó vezetésével.

A 2023-as projekt koncepciója a köztéri művészet jelenségeire reflektál, ami nem véletlen, hiszen az oktató ősszel tart előadássorozatot erről a témáról. A hallgatók térplasztikai modulokból állítottak össze különböző formációkat a rendezvény helyszínén, bemutatva a téralkotás gazdag variációs lehetőségeit.

Nagy Csabától megtudtuk, a művek nem csupán a tér "felöltöztetésének" céljából születtek, hanem abból is, hogy közvetítsék, osszuk meg egymással gondolatainkat, ne hagyjuk, hogy a meg nem értés táptalajra találjon, így (is) ellentartva a világ egyre erősödő polarizálódásának. Az alkotásokon keresztül arra ösztönözték az embereket, hogy ne hierarchikus rendszerben gondolkodjanak, hanem közösen fogalmazzák meg, milyen értékeket tartanak fontosnak.

Téralkotás, interaktivitás

Téralkotás, interaktivitás

0

/

0

0

/

0