Teljesült a nagy álom

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.08.30.
Teljesült a nagy álom

Megvalósult a nagy terv: a sérült fiatalokból álló szombathelyi Napsugár Zenekar az egykori Zörej Zenekar különleges dobjait megszólaltatva, az ELTE Savaria Egyetemi Központ néhány segítő hallgatójával a soraiban mini felvonulást tartott a Savaria karnevál közönségének pénteken és szombaton. A középkori zenészeknek öltözött tagok megmutatták, hogy a zene mindenkié.

Az előzmények több évtizedre nyúlnak vissza.

Kardos Márta, a tanszék Magyar Kultúra Lovagja címmel is büszkélkedhető egykori oktatója és férje, Sellyei Gábor belsőépítész nyugdíjba vonulásukat követően Egyházashetyére költöztek, ahol a korábbiaknál is aktívabb szervezői, alakítói lettek a helyi művészeti életnek. Kardos Márta nevéhez fűződik többek között az Egyházashetyei Nemzetközi Művészeti Tábor, ahol a ’90-as években még a zenei tanszék tanárai is oktatták a hallgatókat, majd nyugdíjazása után megalapította például a Hetyei Daloskört és Oláh Sándorral 2002-ben a számos díjat, köztük az ifjúsági közösségek munkáját elismerő Örökség-serleget bezsebelt Zörej Zenekart. Utóbbi elnevezése az együttes hangszereihez kötődik: a Sellyei Gábor mindenből zeneeszközt tervezett, ami csörgött és zörgött, majd Oláh Sándorral együtt kézzel elkészítették a cintányérokat, csörgőket, dobokat, utóbbiakhoz minőségi nyersanyagokat felhasználva, gyönyörűen kivitelezve őket.

A Zörej Zenekar Kardos Márta és Sellyei Gábor közelmúltban bekövetkezett halálát követően feloszlott, mivel Oláh Sándor hajlott kora miatt nem tudja vezetni, ezért felmerült az ötlet, hogy az eszmei és anyagi szempontból is értékes hangszereket méltó helyre, az öt éve létező, sérült fiatalokból álló szombathelyi Napsugár Zenekarnak adományozza. Az ünnepélyességet és a megható pillanatokat sem nélkülöző átadóra tavaly novemberben került sor a Savaria Zenepedagógiai Tanszék Liszt-termében, amely végén a tagok ki is próbálhatták újdonsült hangszereiket. Itt fogalmazódott meg egy merésznek tűnő gondolat, sőt, álom: ahogyan annak idején egy évtizeden át a Zörej Zenekar, a Napsugár Zenekar is felvonulhatna a Savaria karneválon.

A Napsugár Zenekar az elmúlt hónapokban is rendszeresen fellépett, ám egy karneváli megmutatkozás, különösen, ha menetelni kell, egészen rendkívüli feladat a sérült emberek számára. De Fasching Zsuzsanna nem ismer lehetetlent, Pozsonyiné Falusi Anikó tanszékvezető és az érintett szülők támogatásával, valamint Németh Katalin művészetterapeuta és Thummerer Nóra rekreációszervező és egészségfejlesztő szakember, sport- és gyógymasszőr segítségével az elmúlt hetekben ötnapos nyári foglalkoztató tábort szervezett a Géfin Gyula utcai épületbe, azért, hogy a fiatalok képesek legyenek együtt vonulni, dobolni, egymásra és a közönségre is figyelni. A foglalkozások eredménye még a szülőket is megdöbbentette.

Az ötnapos tábor során sor került figyelmet, érzékelést, észlelést, tájékozódást, mozgást, gondolkodást, emlékezetet és kommunikációt fejlesztő feladatokra is.

„Arra törekedtünk, hogy a művészetekre, a vizuálterápiára, a zeneterápiára és a mozgáskoordináció-fejlesztésre épülő foglalkoztató tábort szervezzünk” 

– avatott be a részletekbe Fasching Zsuzsanna. –

„Célunk volt még, hogy ne csak az év közbeni próbafolyamatok során végzett munka tartson össze minket, hanem az élmények is, ezért a táborban sokat énekeltünk és játszottunk, közösen ebédeltünk az egyetem ebédlőjében (mekkora teljesítmény, hogy erre is képesek voltak a fiatalok!), de még a Savaria moziba is elmentünk. Az első naptól kezdve csapatmunkára ösztönöztük a gyerekeket, amely során megtapasztalták, milyen együtt játszani. Felemelő érzés, amikor látszik egy sérült emberen, hogy érti, mit jelent, hogy egy mindenkiért, mindenki egyért. A szülők nem akarták elhinni, hogy az a gyerek, aki addig nem tudott futni, fut, de legalábbis próbál futni, hogy felfogja a feladatot, amely szerint át kell adnia a társának a labdát, vagy meg kell kerülnie vele egy széket.”

Fasching Zsuzsannától megtudtuk, mivel a zenekar menetelni is fog a karneválon, fontos például az, hogy a fiatalok úgy tudják használni a dobverőt, hogy közben felnéznek a tömegre, és bizony a mozgáskoordinációjukon is sokat kellett javítani.

„Szorgalommal és koncentrációval a gyengébb teljesítményűek utolérhetik a többieket. Kakaslépésekben haladunk, de már majdnem mindenki hasonló szinten tud dobolni és a többiekre figyelni” – tette hozzá.

Karneválról lévén szó, természetesen a Napsugár Zenekar is korhű ruhában szerepelt a tagok igriceknek, középkori zenészeknek öltöznek. Az együttes augusztus 23-án, pénteken 17 órakor és 24-én, szombaton 10 órakor először a Fórum Színpad előtt adott műsort, majd a csapat elindult a Ferences templom felé, ahonnan a Thököly Imre utcán át a Városháza érintésével a Kossuth Lajos utcán vonultak végig, az egykori Zörej Zenekar dobjaival, az ország minden részéből és a külföldről érkezett látogatók számára megidézve a Sellyei házaspár szellemiségét.

(Képeink a nyári tábor és a pénteki felvonulás alkalmával készültek.)

Teljesült a nagy álom

Teljesült a nagy álom

0

/

0

0

/

0