Technika, életvitel és gyakorlat tanulmányi verseny dunántúli döntője az ELTE Savaria Egyetemi Központjában

Dr. Nemes József | 2018.04.18.
Technika, életvitel és gyakorlat tanulmányi verseny dunántúli döntője az ELTE Savaria Egyetemi Központjában

2017. október 17-én hirdette meg az Oktatási Hivatal által is támogatott tanulmányi versenyt Tóth Ferenc a Zalaegerszegi POK főosztályvezetője. A tanulmányi verseny az „Ismerem a technikai környezetemet” címet kapta, témája pedig a földi, a vízi és a légi közlekedés, szállítás fejlődése technikai környezete. A tanulmányi verseny Dunántúl kilenc megyéinek iskoláinak lett meghirdetve két kategóriában, az 5-6. és a 7-8. évfolyamosoknak.

 

Az iskolai fordulókat 2017. december 11-15. között rendezték meg az iskolák. A verseny feladatainak témakörei ebben a fordulóban a közlekedési táblák ismeretéhez, a kerékpár használatához, valamint a gépjármű működéséhez kapcsolódó kérdések voltak. Mindkét kategóriában szerepeltek vetületi ábrázolás ismeretét feltételező feladatok is. A feladatlap megoldására 45 perc állt rendelkezésre. Az iskolai fordulóba több mint 1000 tanuló vett részt a kilenc megyében.

A megyei fordulóba iskolánként és kategóriánként a legjobb három tanuló jutott tovább. A megyei forduló mind a kilenc megyében egy időben, 2018. február 18-án bonyolították le. Vas megyében 66 tanuló jutott be a megyei döntőbe, melynek a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal díszterme adott otthont. A résztvevők számára Majtényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke 1-1 könyvet adományozott, illetve dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész tartott izgalmas előadást a megye, és a megyeháza történetéről. Ebből a szempontból unikálisnak mondható, hogy a megye tanulói a Megyeháza történelmi dísztermében mérhették össze technikai műveltségüket és tudásukat. A megyei fordulókból mindkét kategóriában a legjobb eredményt elért tanuló jutott a Dunántúli döntőbe.

2018. április 12-én került sor Szombathelyen a döntőre, melynek az ELTE Savaria Egyetemi Központja adott otthont. A technika tanulmányi verseny résztvevőit köszöntötte dr. Németh István ELTE rektorhelyettese, dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Balázsy Péter Vas megye jegyzője és Tóth Ferenc az Oktatási Hivatal Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője. A két kategóriában minden megyéből megérkeztek a versenyzők, így 9-9 tanuló között dőlt el, hogy az adott témában ki a legügyesebb. A döntő elméleti kérdéseiben a szárazföldi közlekedés mellett dominánsan megjelent a légi közlekedés és a vízi közlekedés eszközeinek ismeretei is. A szöveges kérdések mellett már számításos feladatok is voltak a feladatlapokon, illetve hajók, repülőgépek főegységeinek, kijelző műszereinek felismerése, beazonosítása is kihívás elé állította a tanulókat. A hatvan perces elméleti feladatsor megoldása után egy rövid pihenő következett, majd a gyakorlati feladat kivitelezése. Itt gumimotor meghajtású repülőt kellett összeállítani, és a repkész beállításokat elvégezni. Erre 75 perc állt rendelkezésre. Az összeállítás után következett a tesztelés, majd a verseny reptetés. A verseny az egyetem dísztermében került lebonyolításra, ahol a levegőben töltött idő volt egy fontos pontozási szempont. Pont járt még a precíz, pontos építésért is.

A végeredményt az elméleti és a gyakorlati feladatok pontszám összege adta ki. Természetesen a megépített modelleket a tanulók hazavihették, hogy javítsák a modell repülési tulajdonságait. Mind a tizennyolc versenyző emléklapot, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar EFOP 3.4.4 pályázatából egy-egy repülőmodellt kapott, illetve a kategóriák első három helyezettjei az Oktatási Hivatal tárgyjutalmát vehették át.

A döntő helyezettjeinek a neve:

I. korcsoport
Ördögh Levente, Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Isk. Felkészítő tanár: Szabó Tibor

Fertály Dávid, Pécsi Belvárosi Általános Isk. Felkészítő tanár: Bárkányi Tamásné

Lénárd Nándor, Szekszárdi Dienes Valéria Ált. Isk. Felkészítő tanár: Szabó Tamás

II. korcsoport
Tóth Márk, Szombathely, Oladi Ált. Isk. Felkészítő tanár: Krizmanitsné Tóth Zsuzsanna

Tribel András, Zirczi Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Isk. Felkészítő tanár: Vászon Sándor

Marosi Martin Ruben, Dombóvári József Attila Ált. Isk. Felkészítő tanár: Erdeiné Hasulgó Laura

Technika, életvitel és gyakorlat tanulmányi verseny dunántúli döntője az ELTE Savaria Egyetemi Központjában

Technika, életvitel és gyakorlat tanulmányi verseny dunántúli döntője az ELTE Savaria Egyetemi Központjában

0

/

0

0

/

0