Tanszéki kirándulás

Dr. Kalocsai Péter | 2022.05.15.
Tanszéki kirándulás

A Történelem Tanszék közel 30 hallgatója Agócs Nándor tanár úr szervezésében, valamint Cierna Lubica és Urbán Máté egyetemi oktatók kíséretében 2022. május 3-án Székesfehérvárra, valamint Tácra látogatott.

A tanulmányi kirándulás során felkeresték a Szent István Király Múzeum egyes kiállítóhelyeit, köztük Magyarország egyik legnagyobb régészeti parkját és szabadtéri kiállítóhelyét a Gorsium Régészeti Parkot. Utóbbi egy római település és erőd II–IV. századból származó maradványait mutatja be. A hallgatók Galambos Máté régész szakvezetése mellett tekinthették meg a bemutatott romokat és tömegrekonstrukciókat.

A tanulmányi kirándulás délután a Királyok Városában folytatódott. Dr. Reich Szabina régész a Szent István által alapított Szűz Mária prépostsági templom emlékét őrző Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert kiállítóhelyen tartott vezetést, ahol a hallgatók megismerkedtek 38 királyi koronázásnak, 15 királyi temetkezésnek, valamint országgyűléseknek, országnagyok tanácskozásának, királyok hadba vonulásának és hazatérésének otthont adó épület történetével. Majd ezt követően egy rövid belvárosi séta során megnézték Székesfehérvár középkori (várfal, Szent Anna kápolna, Oskola utcai középkori ház), illetve török kori (Güzeldzse Rüsztem fürdő) maradványait.

Ezt követően a Szent István Király Múzeum főépületében, az ún. Rendházban látható Királyok és Szentek című időszaki kiállítást tekintették meg, amelyben 700 tárgyon keresztül elevenedett meg az Árpádok kora, köztük számos olyan műtárggyal (pl. a prágai kard), amelyek elvétve, vagy még egyáltalán nem voltak láthatóak még Magyarországon.
A hallgatók számos olyan történeti dokumentumot és tárgyi emléket láthattak testközelből, amelyek tanulmányaik során is visszaköszönnek. Remélhetőleg mindannyian hasznosítható tapasztalatokkal gyarapodtak e tartalmas tanulmányút során.