Tánc világnapi kisfilm a Szökőstől

SEK; Fotó: Szökős Néptáncegyüttes Facebook - oldala | 2021.04.30.
Tánc világnapi kisfilm a Szökőstől

Az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes huszonöt vasi néptáncos közösség mintegy ötszáz tagja nevében köszöntötte a tánc világnapját.

A Nemzetközi táncnapot az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre 1982-ben, Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésének napjához, április 29-éhez kötődően.

Azóta különféle rendezvényekkel ünneplik a világ összes táncát, a tánc népszerűsítése céljából.  

Évről évre így tesz az ELTE Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese is.

A járványhelyzet miatt idén is az online térben volt megtekinthető a Szökős műsora, amelynek premierjére április 29-én 18 órakor került sor a táncegyüttes Facebook-oldalán.

Folkmontázsával az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes huszonöt vasi néptáncos közösség mintegy ötszáz tagja nevében köszöntötte a tánc világnapját.

"Összekarolva, közönség előtt még nem ünnepelhetünk, de a pandémiát megelőző életünk pillanatainak megidézésével azt üzenjük: nagyon várjuk a közösségi élet visszatérését, és szeretnénk mielőbb sokakat megörvendeztetni az őseinktől örökölt zene és tánc felszabadító erejével, különleges hangulatával"

- írta a kisfilm bevezetőjében az együttes.

Az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes 1988-as megalakulása óta Vas megye meghatározó folklórműhelye. Célja szűkebb hazánk és a Kárpát-medence táncos örökségének továbbéltetése – a színpadon, a táncházban, a mindennapokban egyaránt.