Tabuktól mentes üzenetek a hallgatóktól

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.06.17.
Tabuktól mentes üzenetek a hallgatóktól

Már túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Szombathely nincs a James Joyce Ulysses című művére emlékező Bloomsday nélkül, amelyet idén huszonötödször rendeznek meg. De ugyanígy állíthatjuk azt is, hogy szombathelyi Bloomsday nincs az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék nélkül, hiszen az a rendezvény állandó szereplőjeként évről évre meglepi a hallgatók alkotásaival az ünnep közönségét, és természetesen mindenki mást, aki ez idő alatt a Fő téren jár.

Idén sincs ez másként: Nagy Csaba képzőművész, a tanszék főtanácsadója vezetésével négy másodéves hallgató készített térinstallációt.

A térinstalláció az Üzenőfal címet kapta, és ha közelebb lépünk hozzá, akkor efféle mondatokat olvashatunk az egyes alkotóelemeken: „Ahhoz, hogy nyerj, játszanod kell!”, „Halál a Spitzbergákon: bóklászó turisták miatti önvédelemből kellett lelőni a jegesmedvét”, „A magabiztosság csendes, a bizonytalanság hangos”. Másutt egyebek mellett azt látjuk, hogy a hallgatók az újrahasznosítás ikont töltötték meg új tartalommal, így kerül a képbe az illegális szemétlerakás vagy éppen a klímaváltozás problémája.

A térinstalláció témáját folyamatosan változó, eseményekben dús világunk adta, amelynek szakadatlan impulzusaival szembesülünk nap mint nap, miközben a jelenünket és a jövőnket érintő kérdésekre keressük a válaszokat. A hallgatók nem kevesebbet vállaltak, mint hogy a mű felületén a témával kapcsolatos személyes, őszinte, tabuktól mentes megnyilvánulásaikat rögzítik, ekképp bátorítva interakcióra az utca emberét is.

A Vizuális Művészeti Tanszék térinstallációját a Bloomsday ideje alatt, június 14–16. között lehetett megtekinteni.

Tabuktól mentes üzenetek a hallgatóktól

Tabuktól mentes üzenetek a hallgatóktól

0

/

0

0

/

0