Szülőkkel a felsőoktatás pénzügyi oldalairól

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2020.02.12.
Szülőkkel a felsőoktatás pénzügyi oldalairól

Sajnos a továbbtanulást sokan nem pénzügyi döntésnek tekintik, mondta Márkus Attila felsőoktatási szakértő a Savaria Egyetemi Központ (SEK) Rendhagyó szülői értekezlet címet kapott nyílt napján, amelyen sok máson kívül az is kiderült, miért éri meg helyben megszerezni az ELTE értékes diplomáját.

A hagyományoknak megfelelően az idei tanév felvételi időszakában is három nyílt napot tartott az egyetem. Az utolsót február 5-én, amelyen elsősorban a szülőkhöz szólva a felsőoktatás pénzügyi oldalait vizsgálták meg több szempontból az előadók.

Gaspari Gábor, a Savaria Campus Iroda munkatársa már bevezetőjében felhívta a figyelmet például arra: ha valakit államilag finanszírozott képzésre vesznek fel, az nem jelenti azt, hogy tanulmányai ideje alatt nem sorolják át költségtérítéses képzésre.

A nyílt napon az „apróbetűs rész” tárgyalására került sor, hogy az efféle problémákkal ne kelljen szembesülniük a hallgatóknak.

Németh Péter, az ELTE SEK Tanulmányi Hivatalának vezetője is kiemelte, hogy egyre nő az államilag támogatott képzésről költségtérítéses képzésre átsoroltak aránya, számuk az utóbbi években megkétszereződött–megháromszorozódott. Az átsorolást az előírt tanulmányi eredmény elérésével el lehet kerülni. Meg persze jó átlagot elérve változatlanul van lehetőség költségtérítéses képzési forma helyett állami finanszírozású képzésen folytatni a tanulmányokat.

A hivatalvezető beszélt sok máson kívül arról is, hogy az állami ösztöndíjas hallgatóknak a képzési idő legfeljebb másfélszerese alatt kell oklevelet szerezniük.

2020-tól újdonság, hogy ha valaki abbahagyja államilag finanszírozott tanulmányait, nem keletkezik azonnal visszafizetési kötelezettsége, hanem két éven belül kell elkezdenie ledolgozni a felsőoktatásban töltött időszakot (egy félév százötven napot jelent).

Márkus Attila, a Diákhitel Központ munkatársa egyebek mellett azt fejtegette, hogy ha valaki Budapesten gazdaságtudományi képzési területen, önköltséges képzésben vesz rész, és nem biztos a kollégiumi elhelyezése, akkor körülbelül 1,2 millió forintba is kerülhetnek a tanulmányai – félévente. Ebből is látszik, hogy a továbbtanulás pénzügyi döntés, még ha sokan nem is ennek tekintik.

A budapesti albérletárak olyan magasak, hogy emiatt a hallgatói igényekre reagálva a Diákhitel Központ épp a napokban kezdeményezte a Diákhitel 1 igényelhető legmagasabb, hetvenezer forintos összegének emelését, hangzott el. Mérlegelni kell, kinek mekkora befektetés éri meg.

Gaspari Gábor ehhez kapcsolódva kifejtette, az ELTE Szombathelyen minden hallgatójának tud kollégiumi férőhelyet biztosítani, havi 12–18 ezer forintos díjért.

A szombathelyi egyetemista élet költségei a töredékét teszik ki a budapestinek, amely az ösztöndíjakból finanszírozható, miközben ugyanazt a munkaerőpiacon értékes ELTE-diplomát szerezhetik meg a hallgatók, mint a fővárosban – hangsúlyozta Gaspari Gábor.

Szülőkkel a felsőoktatás pénzügyi oldalairól

Szülőkkel a felsőoktatás pénzügyi oldalairól

0

/

0

0

/

0