Szülői értekezlet a felsőoktatás pénzügyi oldaláról

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2022.02.10.
Szülői értekezlet a felsőoktatás pénzügyi oldaláról

Az ELTE Szombathelyen minden támogatást megad hallgatóinak, hogy egyetlen tehetség se vesszen el anyagi okok miatt, derült ki a Savaria Egyetemi Központ (SEK) harmadik nyílt napján. A rendezvényen a felsőoktatás pénzügyi oldalának megtervezéséhez kaphattak szempontokat és segítséget a résztvevők.

A korábbi évekhez hasonlóan a SEK az idei normál felvételi eljárásban is három nyílt nappal várta a továbbtanulni vágyókat. A legutóbbira február 9-én este került sor Szülői értekezlet címmel, amelyen az egyetem munkatársaitól kötetlen beszélgetéseken is válaszokat lehetett kapni a felmerülő kérdésekre.

A megjelenteket köszöntötte Lenkai Nóra rektori biztos, kiemelve a családias hangulatú, széles szakkínálattal rendelkező campus által nyújtott előnyöket.

Németh Péter, a Tanulmányi Hivatal vezetője előadásán a felvételivel, illetve az egyetemi tanulmányokkal kapcsolatos praktikus tudnivalókat osztott meg.

Kiemelte egyebek mellett, hogy a felsőoktatásban államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésen lehet tanulni. Előbbivel kapcsolatban két alapvető kötelezettséget hangsúlyozott: a hallgatóknak legfeljebb a képzési idő másfélszerese alatt oklevelet kell szerezniük, majd húsz éven belül – bármelyik magyarországi munkahelyen – „le kell dolgozniuk” azt az időt, amit a felsőoktatásban töltöttek.

A hivatalvezető beszélt arról is, nincs kőbe vésve, hogy valaki tanulmányainak teljes ideje alatt ugyanabban a finanszírozási formában marad. Az átsorolás az ELTE szombathelyi hallgatóinak öt–tíz százalékát érinti. Ezt az előírt tanulmányi eredmény elérésével el lehet kerülni. A folyamat kétirányú: jó átlagot elérve lehetőség van költségtérítéses képzési formáról állami finanszírozású képzésre átkerülni.

Németh Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a lemorzsolódás egyik alapvető oka az információhiány. A felsőoktatás más világ, mint a köznevelés, a tájékozódás nem csak a felvételi idején, hanem egyetemistaként is fontos.

Gaspari Gábor, a Savaria Campus Iroda munkatársa hangsúlyozta, nincs „kis” és „nagy” ELTE, Szombathelyen is ugyanazok a mintatantervek, mint Budapesten, az itt szerzett diplomákon is Borhy László rektor aláírása szerepel. Miért menne máshova egy fiatal, ha helyben is szerezhet ELTE-s diplomát?, tette fel a kérdést.

Az előadó arról is beszélt, hogy a legalább négyszáz felvételi ponttal érkezők egy tanéven át havi negyvenezer, a legalább négyszázötven ponttal bejutók havi nyolcvanezer forint Savaria Kiválósági Ösztöndíjat kapnak. Hozzátette, a SEK tanulmányaik ideje alatt is kiemelt ösztöndíjakkal és mindenki számára elérhető kollégiumi helyekkel várja a hallgatókat.

Gaspari Gábor szavai szerint a költségtérítéses képzés nem ördögtől való, senkinek sem kell lemondania az álmairól, ha csak így lehet egyetemista. A tandíj fedezésére igénybe lehet venni a kamatmentes Diákhitel 2-t.

Az előadásban elhangzott, Magyarország legpatinásabb felsőoktatási intézménye, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szombathelyen van. Az ELTE-s diploma jól csengő márkanév a munkaerőpiacon. Ezt az előnyt kínálja a Savaria Egyetemi Központ.

Szülői értekezlet a felsőoktatás pénzügyi oldaláról

Szülői értekezlet a felsőoktatás pénzügyi oldaláról

0

/

0

0

/

0