Szombathelyi konferencián a kora újkoros doktoranduszok

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2023.04.28.
Szombathelyi konferencián a kora újkoros doktoranduszok
A Savaria Egyetemi Központ (SEK) ELTE-hez történt csatlakozása óta az első jelentős történettudományi együttműködés valósult meg a budapesti és a szombathelyi képzési helyszínek között azzal, hogy a kora újkorral foglalkozó doktoranduszok idei konferenciájára a Vas vármegyei székhelyen került sor.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történelemtudományi Doktori Iskola és a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Történelem Tanszéke április 19. és 21. között Közösség, életmód, kultúra – narratívák a kora újkorból címmel rendezett tudományos tanácskozást. A szimpózium helyszíne az ELTE SEK és a Vas Vármegyei Levéltár volt.

A rendezvény fővédnöke – a szervezésben segédkező doktoranduszok felkérésére – Kalocsai Péter egyetemi docens, a Történelem Tanszék vezetője volt, aki a konferencia jelentőségéről szólva elmondta, a PhD-hallgatók nem csupán a hazai tudományegyetemekről érkeztek, hanem határainkon túlról, például a kolozsvári egyetemről is.

Összesen kilenc szekcióban

huszonhét – szakmailag nagyon igényes, új kutatási eredményeket közlő és szép prezentációjú – előadás hangzott el,

egyebek mellett diplomáciai, numizmatikai, gazdasági, művelődési, vallástörténeti témákban.

Több doktorandusz ezen a szimpóziumon esett át a tűzkeresztségen és tartotta meg első tudományos konferenciaelőadását.

Az előadókat az ELTE budapesti és szombathelyi oktatói, valamint a levéltár munkatársai hasznos észrevételekkel és javaslatokkal segítették a további tudományos munkában.

A három nap folyamán a PhD-hallgatók megismerkedhettek a történeti kutatások szempontjából fontos Vas vármegyei levéltárakkal és Szombathely, illetve Sárvár nevezetességeivel is.

Kalocsai Péter hozzátette, a konferencia előadásainak magyar és angol nyelvű tartalmi összefoglalója absztraktfüzetben elérhető.

A szervezők a továbbiakban a prezentációk tanulmányváltozatának – elektronikus formában történő – megjelentetésén dolgoznak.

Szombathelyi konferencián a kora újkoros doktoranduszok

Szombathelyi konferencián a kora újkoros doktoranduszok

0

/

0

0

/

0