Szombathely is bemutatkozott az ELTE első online pályaválasztó fesztiválján

2020.11.20.
Szombathely is bemutatkozott az ELTE első online pályaválasztó fesztiválján

Az egyetem vasi megyeszékhelyen található campusa is élőben vett részt az ELTEfeszten, amelyen Lenner Tibor, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója köszöntötte a nézőket. Majd a továbbtanulni szándékozók az egyetem szombathelyi képzéseiről szóló előadást is meghallgathattak. A bejelentkezés felvétele alább visszanézhető.

Szokásosan október első pénteken várja az Eötvös Loránd Tudományegyetem a pályaválasztás előtt álló fiatalokat az ELTEfesztre, ahol – mint egy össz-ELTE-s nyílt napon –, szórakoztató és komoly programok keretében betekinthetnek az egyetem karainak és egyéb szervezeti egységeinek mindennapi életébe. Idén a járványügyi korlátozások miatt november 18-ra tolódott az esemény, s végül a virtuális térben zajlott.

Az ELTEfeszt az egyetem legnagyobb, a legtöbb oktatót és előadót megmozgató, egyben a legtöbb látogatót is vonzó rendezvénye, általában a Trefort-kertben zajlik egy teljes napon át. Idén az egyetem nem tudja a személyes jelenlét és az egyetemi környezet különleges élményét kínálni, a nemrég elrendelt online oktatás miatt a gimnazista célcsoport a délelőttjeit is a képernyő előtt ülve tölti, ennek ellenére november 18-án közel 5500 alkalommal kattintottak az ELTEfeszt oldalra. A Facebook-eseményoldalt 152 ezren látták, s csaknem 2200-an jelezték részvételüket. Néhány óra alatt 4 helyszínről 12 központi stream, és több más Teams-, Zoom-esemény zajlott le.

A délután 3-tól 7-ig tartó programsorozatot Borhy László élő köszöntője nyitotta meg, a rektor arról beszélt, miért érdemes az ELTE-t választani, mi az a plusz, amit egyetemünk nyújt az itt tanulóknak. Beszédét követően blokkosítva és párhuzamosan az egyes karok vezetői, vezető kutatói mutatták be ugyancsak élőben a náluk folyó munkát.

 

A streamelt előadások nézőszáma azóta is növekszik. A november 19. késő délutáni adatok szerint a rektori megnyitót már 1500-an megnézték, 1000 fölötti a nézettsége a Pedagógiai és Pszichológiai Kar és az Állam- és Jogtudományi Kar központi streamjének, a Bölcsészettudományi Karé megközelíti a 800-at, és egyre nő a Természettudományi Karé is.

Valamennyi karon chatszoba várta azokat, akiknek kérdése volt a felvételivel, tanulmányokkal, kari lehetőségekkel kapcsolatban, e mellett más élő programok is futottak mindenhol, illetve előre felvett előadásokat is meg lehetett nézni.

A kisebb élő programok, kérdezz-felelek beszélgetések sok érdeklődőt értek el, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar pszichopatákról szóló előadására például az első 5 perc után már nem lehetett bejutni, és jó hangulatban telt az Informatikai Kar Diáktámogató Központjának bemutatkozása, az Állam- és Jogtudományi Kar interkulturális kóstolója vagy a Bölcsészettudományi Kar beszélgetése is arról, milyen lesz a média, 5, 10, 30 év múlva.

Az élő közvetítések általában interaktívak voltak, az Állam- és Jogtudományi Karon például a résztvevőknek kellett egy emberről eldönteniük, milyen büntetést érdemel: bűnöző, bűnelkövető, deviáns vagy éppen normaszegő-e. Egy másik ÁJK-s eseményen mini kutatás folyt a fiatalok közéleti gondolkodásáról és aktivitásáról – akik ide bejelentkeztek, egyszerre voltak alanyai és tárgyai a kutatási folyamatnak.

Az előre felvett előadások is változatos programot kínáltak: a növények viselkedésének számítógépes modellezésétől kezdve a hallássérült gyermekek fejlesztésén, a modernizációelméleteken és a világűr jogi szabályozásán át a történelemformáló vulkánkitörésekig sok mindenről volt szó. Ezeket az előadásokat szintén meg lehet nézni a honlapon az eseményoldalon.

Szombathelyről Lenner Tibor, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója köszöntötte a nézőket, majd Gaspari Gábor, a Savaria Campus Iroda munkatársa Miért éppen Szombathely? címmel tartott előadást: