Szombathely 2030: aláírták az együttműködési megállapodást

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2021.09.10.
Szombathely 2030: aláírták az együttműködési megállapodást
Digitális módszertani központot hoz létre a Savaria Egyetemi Központban az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Szombathely 2030 elnevezésű gazdaságfejlesztési program keretében. Az együttműködési megállapodást szeptember 6-án írták alá a felek.  

A Schrammel-gyűjtemény helyéül szolgáló Éva-malomban megtartott sajtónyilvános eseményt megnyitó és moderáló Bokányi Adrienn, a vasi megyeszékhely gazdaság- és városfejlesztésért felelős tanácsnokának szavai szerint a program igazi huszonegyedik századi szombathelyi beruházás. Fókuszában az oktatás- és kutatásfejlesztés áll, megcélozva ezzel Szombathely sikeres ipari szerkezetváltását és az egészségipar megtelepülését. 

A tanácsnok hangsúlyozta, ma a tudás jelent és teremt valódi értéket, magasabb fizetéseket és hosszú távon biztos munkahelyeket eredményezve. Ez a tudás elsősorban az egyetemekről jön, amelyet leghatékonyabban támogató önkormányzati közegben lehet hasznosítani, tette hozzá Bokányi Adrienn

Nemény András, Szombathely polgármestere úgy fogalmazott, a megyeszékhely a folyamatosan változó világ nyertese kíván lenni, amikor a tudásba fektet. A Szombathely 2030 programba egyetemek, a tudással foglalkozó piaci szereplők és a már a városban lévő cégek szellemi tőkéjét is beépítették a programba.  

Az önkormányzat szerint az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem, valamint a tudományos és technológiai ismeretek hasznosítását célul kitűző szervezetek közös munkája példaértékű, Magyarországon egyedülálló lehetőséget jelent.  

Az együttműködési megállapodás aláírását egy évnyi előkészít munka előzte meg. 

Borhy László rektor megbízásából Lenkai Nóra, a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa vett részt az aláírási ceremónián. Lenkai Nóra arról beszélt, a projektben digitális módszertani központot kíván létrehozni szombathelyi campusán az Eötvös Loránd Tudományegyetem.  

„Az oktatási környezet átformálása rendkívül komplex feladat, megoldása megkívánja a közoktatás, a felsőoktatás és a felnőttképzés koordinált, azonos elvek alapján történő digitális átalakulását. Az ELTE Savaria Egyetemi Központban létrehozandó mintaprojekt digitális módszertani, oktatásmódszertani fejlesztések által Szombathely lakosságának, a vállalkozói szféra szereplőinek és a legfőképp a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók szemléletformálása és kompetenciáik aktív fejlesztése érdekében digitális módszertani központot hoz létre”

– mondta el a rektori biztos. 

A leendő központ tevékenységei között szerepel tananyagok kidolgozása, képzési programok szervezése, szakmai tanácsadás, kutató- és fejlesztőmunkákban, projektekben való részvétel, gazdaságtudományi, sport- és egészségtudományi, pszichológia, pedagógia, műszaki és informatikai tudományokban az ipar és a társadalom szereplőinek igényei szerint, velük együttműködve. Feladata lesz még a Savaria Egyetemi Központban művelt tudományterületek népszerűsítése, workshopok szervezése az ipari partnerek bevonásával, tudományos és ismeretterjesztő cikkek publikálása. 

A rendezényen Miseta Attila János, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Tóthné Temesi Kinga, a Közlekedéstudományi Intézet irodavezetője, Barta Balázs, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület ügyvezető igazgatója és Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. tudományos igazgatója is méltatta az együttműködést. 

A felek a Kutatási és Innovációs Központok Európai Hálózatához való csatlakozásról szóló nyilatkozatot is ellátták kézjegyükkel, annak érdekében, hogy a program írásakor megkezdett hatékony közös munka a projektek megvalósítása során folytatódjon.