Szombathellyel csatlakozott az ELTE az Úszó Nemzet Programhoz

MÚSZ – SEK. Fotó: MÚSZ | 2022.12.01.
Szombathellyel csatlakozott az ELTE az Úszó Nemzet Programhoz

Újabb mérföldkövéhez érkezett az Úszó Nemzet Program (ÚNP): november 25-én sajtótájékoztató keretében írt alá együttműködési megállapodást nyolc egyetem, köztük az ELTE vezetőjével Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke. A dokumentum garancia arra, hogy a jövőben kizárólag a felsőoktatási intézmények által, másokon kívül a Savaria Egyetemi Központban képzett, felkészült oktatók foglalkozhassanak az Úszó Nemzet Programba bekapcsolódó gyerekekkel, az ország valamennyi óvodájában és általános iskolájában.

A Budapesti Hilton-szálló egyik különtermében lebonyolított sajtóeseményen részt vett Wladár Sándor MÚSZ-elnök és Sós Csaba szövetségi kapitány mellett Hamar Imre, az ELTE rektorhelyettese, Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, Lukács Eszter, a győri Széchenyi István Egyetem nemzetközi stratégiai elnökhelyettese, Pető Károly, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, János István, a Nyíregyházi Egyetem rektorhelyettese, Váczy Kálmán Zoltán, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorhelyettese, Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese és Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora.

„Ahogy egyre bővül a program, úgy lesz egyre égetőbb szükség jól képzett, a szakmát valóban értő oktatókra”

– hangsúlyozta felütésképp Wladár Sándor.

Az egykori olimpiai bajnok kiemelte, hogy az ÚNP a magyar úszósport történetének egyik, ha nem a legfontosabb kezdeményezése: bár a sportágat mindig is a klasszisai által elért fantasztikus eredmények alapján ítélik meg, ez a program hosszú távon garantálhatja a magyar úszósport jövőbeni sikereit.

„Természetesen nem a versenyúszók nevelése az elsődleges cél, sőt. A legfontosabb, hogy minden óvodás és kisiskolás barátkozzék meg a vízzel, és szerezze meg a vízbiztos úszótudást, mert sosem feledkezhetünk meg arról, hogy ez mindenekelőtt életmentő képesség – jelentette ki a MÚSZ elnöke. – Ugyanakkor tagadhatatlan, hogyha a program néhány éven belül úgy lefedi az országot, ahogy az a tervekben szerepel, az utánpótlás-bázisunk sosem látott módon szélesedhet ki, hiszen több százezer gyermekből jóval többen gondolhatják úgy, hogy rendszeresen is látogatnák az edzéseket, mint eddig bármikor.”

Wladár Sándor hozzátette, jelenleg húsz településen csaknem 20 ezer fiatallal foglalkoznak heti rendszerességgel az oktatók, és ha a háború generálta energiakrízis nem sújtaná az országot, már most szeptembertől 46 ezerre nőtt volna a létszám – így ez az ugrás 2023-ra várható.

„Ahhoz képest, hogy 2018 óta zajlik a tervezés, és gyakorlatilag 2019 végén indulásra készen álltunk, előbb a koronavírus-járvány, most pedig az energiaválság késlelteti azt, hogy a program jóval nagyobb lendületet vegyen, de így sem lehetünk elégedetlenek, különösen úgy, hogy a visszavonulása óta teljesen háttérbe húzódott Egerszegi Krisztina az ÚNP-t megismerve úgy döntött: ez olyan ügy, ami miatt ismét kész reflektorfénybe lépni, és nagykövetként még sikeresebbé tenni a programot”

– mondta a MÚSZ vezetője.

Sós Csaba szövetségi kapitány, a Testnevelési Egyetem úszótanszékének korábbi vezetője mindezt azzal egészítette ki, hogy akárcsak a versenysportolók esetében az edzők, a gyerekeknél az oktatók megfelelő képzettsége elengedhetetlen a sikerhez.

„Egy rossz oktató felmérhetetlen károkat tud okozni, így nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy jól képzett, az úszásoktatáshoz és a gyerekekhez kiválóan értő szakemberek legyenek ott a medencékben. A MÚSZ kidolgozta a liszensz-rendszert, azaz ebben a programban kizárólag olyan oktató vehet részt, akinek mi engedélyt adunk, és nagyon remélem, hogy idővel sikerül kiszorítani az összes kóklert. Ráadásul ahogy nő a program, úgy lesz szükség egyre több oktatóra, nyilvánvaló, hogy a TF ezt már önmagában nem tudja lefedni, ezért elengedhetetlen, hogy az összes olyan felsőoktatási intézmény kapcsolódjék be a programba, ahol minden adott a szakember-képzéshez.”

Az egyetemek képviselői egytől egyig azt hangsúlyozták, hogy nagy örömmel csatlakoznak az Úszó Nemzet Programhoz, elvégre az együttműködés valamennyi fél számára előnyökkel jár: amellett, hogy a MÚSZ kész profi szakmai támogatást nyújtani a képzéshez, szívesen fogadja a hallgatókat sportszakmai gyakorlatokon, sőt, a legjobbak ingyenesen vehetnek részt a szövetség jövőbeni, a tudásukat még inkább elmélyítő továbbképzésein.

Az ELTE-t az Úszó Nemzet Programban a Savaria Egyetemi Központban működő Sporttudományi Intézet képviseli, Biróné Ilics Katalin és Nagyváradi Katalin adjunktusok személyében.