Szőlő és klíma konferencia

Immár a Magyar Értéktárba került ünnep részeként

Kleinhappel Miklós – Fotó: koszegibor.hu (archív) | 2019.04.16.
Szőlő és klíma konferencia

A Hungarikum Bizottság április 8-i döntése értelmében a kőszegi Szőlő jövés ünnepével és a magyarországi kékfestés hagyományával bővült a Magyar Értéktár – jelentette be Nagy István agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Kőszegen idén már tizenegyedszer tartják meg az ünnep kapcsán rendezett ünnepségekhez kapcsolódva a Szőlő és klíma konferenciát – a szervezők, valamit az előadók között az ELTE Savaria Egyetemi Központ oktatóival és ígéretes tudományos pálya előtt álló hallgatóival.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) híradása szerint a miniszter ismertette, hogy a kőszegi szőlő jövés, a szőlőhajtások megörökítésének rítusa már a 16. századtól hagyomány. Minden évben Szent György napján mutatták be és rajzolták le a hajtásokat, ezen a napon választották meg a hegybírót, a hegymestereket, a városi tisztségviselőket, mindezek dokumentálását, a Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta vezetik.

A hír kitér arra is, hogy a szőlőhajtások Szent-György napi bemutatásának legalább négyszáz, a hajtásoknak a Szőlő Jövésnek Könyvébe történő bejegyzésének csaknem háromszáz éves szokása a mai napig is élő hagyomány. 2013-ban a szőlővesszők bemutatásának és berajzolásának hagyományát felvették a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe – jegyezte meg Nagy István.

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a döntéssel két élő hagyományhoz kapcsolódó értéket emeltek be a Magyar Értéktárba.

A mostani bővítéssel százhatvanháromra emelkedett a Magyar Értéktárban szereplő elemek száma.

A Szőlő és klíma konferencia célja, hogy az ország minden részéből érkező szakemberek előadják azokat az időjárási és éghajlati hatásokról szóló kutatási eredményeiket, melyeket a szőlőtermesztők hasznosíthatnak. A konferencia megálmodója és főszervezője nyugdíjba vonulásáig dr. Puskás János, a Savaria Földrajzi Tanszék főiskolai tanára volt. „Hosszas előzetes szervezőmunka előzte meg azt, hogy 2009-ben elindulhatott Kőszegen egy interdiszciplináris konferencia sorozat, amely az agrometeorológia és az agroklimatológia témájú kutatások ismertetését tűzte ki céljaként” – mondta el az előzményekről szólva dr. Puskás János a tavalyi jubileumi konferencián. Az már a Magyar Meteorológiai Társaság (MMT) Szombathelyi Csoport október 9-én, a Savaria Egyetemi Központban megtartott tisztújító gyűlésén hangzott el, hogy a helyi MMT – akkor leköszönő – elnökeként dr. Puskás János egyedülálló hagyományt teremtett a konferenciával, amelynek tíz éve alatt négyszázkilencven szerzőtől százkilencvenhárom előadást lehetett meghallgatni. A közelmúltban nyugdíjba vonult szakember a konferencia szervezését időközben átadta kollégáinak.

A 2019-es Szőlő jövésének könyve-rendezvénysorozat április 5-én kezdődött. A tizenegyedik Szőlő és klíma konferenciára – az ünnepi programok zárásaként – április 26–27-én kerül sor, a helyszín természetesen ezúttal is Kőszeg lesz, a Zwinger Öregtorony. A konferencia két napja alatt négy szekcióban huszonnégy előadás hangzik el. A rendezvény mindenki számára nyitott, azon az érdeklődők ingyenesen részt vehetnek. A részletes program az ELTE Természettudományi Centrum Facebook-oldalán már elérhető.