Szőlő és klíma konferencia tizedszer

Kleinhappel Miklós – Fotó: kőszegibor.hu-archív | 2018.04.06.
Szőlő és klíma konferencia tizedszer

Április 13–14-én Kőszegen újra összegyűlnek a szőlővel, a meteorológiával és a klímával foglalkozó szakemberek. Négy szekcióban huszonegy előadás hangzik el, és egy, a szőlőtermesztés és az éghajlat kapcsolatáról szóló fórum is helyet kapott a programban.

A konferencia célja, hogy Kőszegen a szakemberek előadják azokat az időjárási és éghajlati hatásokról szóló kutatási eredményeiket, melyeket a szőlőtermesztők hasznosíthatnak.

Természetesen a jubileumi 10. konferencián adatokkal, képekkel felelevenítik, hogy mi történt az eddigi időszakban. Erről dr. Puskás János, a Savaria Földrajzi Tanszék főiskolai tanára, az egyik szervező, a Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoport elnöke beszél majd. Ahogy az a konferencia előadásait összefoglaló programfüzetben szerepel, „hosszas előzetes szervezőmunka előzte meg azt, hogy 2009-ben elindulhatott Kőszegen egy interdiszciplináris konferencia sorozat, mely az agrometeorológia és az agroklimatológia témájú kutatások ismertetését tűzte ki céljaként. A helyszín kiválasztása nem volt véletlen, ugyanis Kőszegen 1740 óta rajzolják be a Szőlő Jövésnek Könyvébe a hajtásokat, melyeket Szent György napján vágnak le a gazdák a különböző dűlőkben. Sokszor szöveges adatokat is feljegyeznek”.

A részletes program itt érhető el.