Szívüket és mosolyukat adták a leukémiás gyerekek gyógyulásáért

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.04.09.
Szívüket és mosolyukat adták a leukémiás gyerekek gyógyulásáért

Újabb jótékonysági kezdeményezés okán mozdultak meg az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) polgárai: március 27-én délután az 1000 szív a Démétér Házért elnevezésű akció keretében jótékonysági fotózásnak adott helyet az intézmény.

Az ELTE szombathelyi campusának célja, hogy hallgatóiból egymásért és lakókörnyezetükért felelős állampolgárok váljanak. Csak ebben a tanévben már több olyan ügyet karolt fel a SEK közössége, amelyek során nem csak a hallgatók szellemi tudására, hanem cselekvő akaratára is szükség volt.

A Savaria Egyetemi Központ a szeptember utolsó péntekén megrendezett Kutatók éjszakáján öt halmozottan hátrányos Vas megyei általános iskola diákjainak is programokat szervezett. A társadalmi felelősségvállalásnak ékes példája volt az is, hogy a novemberi Gólyabálon a szervező ELTE HÖK Savaria az eladott tombolákból és az adományládába bedobott pénzből származó 253 ezer forint bevételt a kórházban fekvő, súlyosan beteg gyermekek nyelvtanulását segítő Amigos a gyermekekért alapítvány javára ajánlotta fel. Az alapítvány az elmúlt hetekben tartotta szombathelyi toborzóját, amelyen a helyi csapatba a SEK több hallgatója is bekerült. December 21-én a Savaria Campus Iroda és az ELTE HÖK Savaria a SEK oktatói, dolgozói és hallgatói jóvoltából összegyűlt, száznál is több cipősdoboznyi karácsonyi ajándékot juttatott el az Alpokalja – A Daganatos Betegekért Közhasznú Alapítvány számára a Markusovszky kórház gyermekosztályának onkohematológiai centrumába. Legutóbb pedig ötven fővel Savaria Mentőcsapat néven megalakult a SEK munkatársaiból és hallgatóiból álló önkéntes mentőszervezet, amely a helyi polgári védelmi erőkkel együttműködve árvizekkel és tűzesetekkel kapcsolatos kárelhárításban, egyetemi rendezvények biztosításában és tűzriadók, kiürítések lebonyolításában segédkezhet.

Az 1000 szív a Démétér Házért elnevezésű kezdeményezést Lovagi Milán szombathelyi fotós indította el még év elején.

Az akció lényege, hogy az abban résztvevőkről készül egy – mosolygós – fekete-fehér portré, amelynek nincs meghatározott ára, mindenki akkora összeget dob be a becsületkasszába, amellyel támogatni kívánja a Démétér Alapítványt. Ráadásként egy kézzel horgolt szív is jár.

A jótékonysági fotózás hetek alatt olyannyira sikeres lett, hogy az eredetileg tervezett ezer fotónál már jóval több készült, március 13-ig háromezer, a kezdeményezés Facebook-oldala szerint, ahol Lovagi Milán közzéteszi az elkészült képeket és beszámol az akcióval kapcsolatos aktualitásokról is.

Lovagi Milán nem először szervezett jótékonysági akciót, az elmúlt tíz évben négy–öt hasonló kezdeményezése volt. Milán két éve gondolkodott azon, hogy fotóival milyen újabb jótékonysági akcióba kezdhet. A fotós decemberben talált rá a Démétér Alapítványra, február közepéig közel hatmillió forint gyűlt össze, amelyet már megkapott a szervezet. A pénzt az életmentő csontvelő-transzplantáción átesett gyermekek felépülését segítő Démétér Ház egyik szárnyának felújítására fordítják. (A budapesti Szent László Kórház területén tizennégy apartmannal működő létesítmény két szárnyból áll, az első, amelyet 2006-ban építettek, időközben leamortizálódott.) A Démétér Házban a beteg gyermekek szüleikkel együtt, szép környezetben élhetnek a kezelések ideje alatt, amely nagyban segíti gyógyulásukat. Ez az idő több hónap. Az életmentő beavatkozások száma évről évre nő, a gyerekek többsége vidékről érkezik, így nagy könnyebbség nekik a Démétér Ház léte.

A kezdeményezés gyorsan országossá nőtte ki magát, és már nem csak Milán műtermében készülnek a portrék, hanem többek között különféle intézményekben, munkahelyeken is, a Vas megyei településektől Sopronon és Pécsen át Budapestig, és az országos sajtó ingerküszöbét is elérte.

Egy, az akció Facebook-oldalán megosztott videóban megszólal Sedlák Gabriella, a Démétér Alapítvány programkoordinátora, aki elmondja, álmukban sem gondolták, hogy ekkora erőket mozgat meg Lovagi Milán kezdeményezése. Felnőttek, gyerekek egyaránt lelkesen állnak a fényképezőgép elé. „Tudom, hogy az emberek jók, csak meg kell találni az utat a szívükhöz” – teszi hozzá Sedlák Gabriella.

Nem volt ez másként a Savaria Egyetemi Központban sem, a Savaria Campus Iroda, az ELTE HÖK Savaria és az ELTE hallgatói lapja, az ELTE Online Savaria rovatának szervezésében megvalósult fotózáson.

Az ELTE SEK hallgatóinak szociális érzékenységét kiválóan szemlélteti, hogy a fotózással párhuzamosan a Tanácsterem megtelt véradókkal. Március 27-én délután ugyanis a Magyar Vöröskereszt munkatársai, ahogy minden szorgalmi időszakban, a tavaszi félévben is véradásra várták az egyetemi központ polgárait.