Szintet lép a segítéSEK projekt

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2022.05.02.
Szintet lép a segítéSEK projekt

A Savaria Egyetemi Központ küldetésének tekinti, hogy tudatosítsa az ELTE szombathelyi hallgatóiban a társadalmi felelősségvállalás fontosságát. A segítéSEK projekt keretében most folyó munka eredményeképp szintet lép ez a tevékenység.

Jól segíteni nem olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. Bár a Savaria Egyetemi Központ több éve végez sikeres jótékonysági akciókat, adománygyűjtéseket, tájékoztató kampányokat, és azok a munkatársak, valamint hallgatók, akik ezekben részt vettek, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, a fejlődés és a hatékonyság növelésének igénye állandó.

– Fontos állomás volt, amikor 2020 januárjában elindult a segítéSEK projekt, amellyel összefogtuk a campus társadalmi felelősségvállalási aktivitását. Most elérkezett az újabb mérföldkő: az idei év első felében további együttműködő partnerek és szakemberek bevonásával megvizsgáljuk az egyetemi hallgatók önkéntes munkájának hatását a kiválasztott célcsoport körében. Az eredményekből pedig elkészítünk egy afféle önkénteskedési kisokost

– mondta el Lenkai Nóra rektori biztos, a segítéSEK projekt megálmodója és vezetője.

A programban hét tanító, illetve tanári szakos hallgató vesz részt, akik általános iskolás állami gondozott gyerekeket ingyenes korrepetálással segítenek.

– Együttműködési megállapodást kötöttünk a Rotary Club Szombathellyel, amely az egyetemistákkal és az Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézménnyel történő operatív koordinációt végzi. Hallgatóinkat abban is segítik, hogy eljussanak a Gencsapátiban található gyermekotthonba. A programban tevékenykedő egyetemisták kiválasztása a jelentkezők interjúztatásával történt meg. Majd Pergelné Remete Eszter, a Pedagógiai és Pszichológiai Intézet egyetemi adjunktusa az első foglalkozás előtt felmérte a motivációikat, segítő munkához való hozzáállásukat, eddigi tapasztalataikat. Ezt követően a sajátos nevelési igényű gyerekekkel való bánásmód megkönnyítése érdekében tréninget tartott számukra. Miután megtörtént a résztvevő állami gondozott gyerekek kiválasztása is, elkezdődtek a korrepetálások. A foglalkozások javában tartanak, a fejleményeket és az eredményeket folyamatosan monitorozzuk és mérjük

– fejtette ki Lenkai Nóra.

A munka az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) pályázatán elnyert forrásból valósul meg. A TINLAB projekt fő célja a társadalmi problémákra, kihívásokra megoldási javaslatok keresése, kidolgozása. Ehhez egyaránt igénybe veszi a kutatás, fejlesztés és oktatás eszközeit.