Szép magyar beszéd verseny helyi forduló

Kleinhappel Miklós – Fotó: illusztráció/Kazinczy Alapítvány | 2022.03.22.
Szép magyar beszéd verseny helyi forduló

Április elsején kerül sor a Szép magyar beszéd verseny helyi fordulójára a Magyar Irodalomtudományi Tanszék szervezésében. A szövegmondó versenyre a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ hallgatói jelentkezhetnek március 25-ig.

A Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyt 1971 óta rendezik meg a felsőoktatásban tanulók számára, az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése, valamint a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség ösztönzése céljából.

A versenynek a szombathelyi pedagógusjelölt hallgatók a kezdetektől résztvevői voltak, és országos viszonylatban is mindig eredményesen szerepeltek.

A helyi forduló, valamint az országos döntő versenyfeladata megegyezik: az indulóknak elsőként egy általuk választott szöveget kell értőn és értetőn legfeljebb három percben felolvasniuk, amely magyar szerzőtől származó 20–21. századi esszé vagy széppróza lehet. Majd a helyszínen megkapott szöveg következik, amely előtt húsz perc felkészülési idő áll rendelkezésükre.

A szövegmondók teljesítményét szakértő zsűri értékeli.

Az egyetemi fordulóra a hallgatók nevük, szakjuk, valamint a választott szöveg szerzőjének, illetve címének megadásával a czetter.ibolya@sek.elte.hu címen lehet jelentkezni.

A verseny részleteiről az érdeklődők ITT tájékozódhatnak.

Az országos döntőt május 13-án Esztergomban rendezik meg.