Szellemi közösséget építünk

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2019.09.10.
Szellemi közösséget építünk

Az ELTE-nek Szombathelyen versenyképes tudással, digitális kompetenciákkal rendelkező pedagógusok képzése a célja, mondta el egyebek mellett köszöntőjében Németh István, az egyetem szombathelyi koordinációs rektorhelyettese a Vas megyei szakmai tanévnyitó konferencia ünnepélyes megnyitóján augusztus 30-án.

Ahogy az elmúlt öt évben, úgy idén is a Savaria Egyetemi Központ (SEK) Dísztermében megtartott rendezvényre százkilencvennyolc Vas megyei intézményvezető kapott meghívót, hogy előadásokat hallgasson meg a köznevelés helyzetéről, aktuális kérdéseiről, fejlesztési irányairól.

Az Oktatási Hivatal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Klebelsberg Központ által, az Oktatási Hivatal Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központjának bevonásával az országos tanévnyitó rendezvénysorozat keretében megrendezett konferencián a tankerületi igazgatók, szakképzési centrumok főigazgatói, bázisintézmények vezetői és iskolaigazgatókon kívül polgármesterek, valamint a megyei közgyűlés és a kormányhivatal képviselői vettek részt.

A házigazda nevében Németh István az ELTE SEK-ről, mint a hazai pedagógusképzés egyik fellegváráról beszélt, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy a pályán dolgozó, valamint az azért küzdő embereket egy helyszínre hozza össze, és őket a legmodernebb, legfrissebb információkkal lássa el. „Szellemi közösséget építünk” – hangsúlyozta a rektorhelyettes, emlékeztetve a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ tavalyi megalakulására, valamint arra, hogy az ELTE szombathelyi campusa immár középiskolai tanárokat is képez, és szakkínálatában rövidciklusú képzések is szerepelnek. Németh István arra hívta fel az intézményvezetők figyelmét, hogy helyben is megvan a lehetőség, hogy kollégáik továbbképezzék magukat. A rektorhelyettes kiemelte: az ELTE-nek Szombathelyen versenyképes tudással, digitális kompetenciákkal rendelkező pedagógusok képzése a célja.

A konferencián Madarász Hedvig, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője a köznevelési rendszer fejlesztéseiről tartott tájékoztatást, az Oktatási Hivatal előtt a 2019/2020-as tanévben álló feladatokról Gloviczki Zoltán elnök beszélt, a Klebelsberg Központ aktuális feladatairól, fejlesztéseiről, terveiről Szantner Viktor kabinetvezető adott elő, Marosi Katalin, az Oktatási Hivatal osztályvezetője a fenntarthatóságra nevelés és az ökoiskolák témaköreit boncolgatta, végül az Oktatási Hivatal Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ következő tanévi feladatairól Tóth Ferenc főosztályvezető számolt be.