Száznál is több beteg gyermek karácsonyát tesszük szebbé

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2018.12.21.
Száznál is több beteg gyermek karácsonyát tesszük szebbé

Ennyi cipősdoboznyi ajándék gyűlt össze a Savaria Egyetemi Központ hallgatói és oktatói, valamint munkatársai jóvoltából az Alpokalja – A Daganatos Betegekért Közhasznú Alapítvány számára, amelyek december 21-én jutottak el a Markusovszky kórház gyermekosztályának onkohematológiai centrumába.

Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese és Lenkai Nóra, a Savaria Campus Iroda vezetője már év elején elkezdett gondolkozni azon, hogy a Savaria Egyetemi Központ idén milyen jótékonysági akciókat indítson. December felé közeledve is ötleteltek, hogy az intézmény melyik szervezet javára hirdessen karácsonyi adománygyűjtést; időközben a hallgatói önkormányzat is felvetette az ötletet. Mivel sokat hallottak már az Alpokalja – A Daganatos Betegekért Közhasznú Alapítványról, úgy döntöttek, idén nekik indít gyűjtést az egyetemi központ.

Néhány hete aztán a SEK felhívást tett közzé, amelyben arra kérte polgárait, hogy idén a beteg gyermekek karácsonyát segítsenek szebbé tenni azzal, hogy cipősdobozokba játékokat, színezőket, könyveket, ruhákat, édességet és sok más olyan dolgot csomagolnak, amelynek minden gyermek örül. A gyűjtés december 20-ig tartott a Savaria Campus Iroda és az ELTE szombathelyi hallgatói önkormányzata szervezésében, amelyek munkatársai a mindennapokban szorosan együttműködve dolgoznak, így természetesen a karácsonyi adományozás lebonyolításán is együtt fáradoztak, annak érdekében, hogy minél több hallgatót, oktatót és dolgozót tudjanak megszólítani.

A szépen becsomagolt, kedves üzenetekkel ellátott ajándékok a határidő közeledtével egyre szaporodtak, végül száznál is több cipősdoboz gyűlt össze, amelyeket pénteken dr. Németh István, Lenkai Nóra, Szabó Christopher, az EHÖK és Szecsődi Tímea, az ELTE BTK HÖK szombathelyi ügyekért felelős alelnöke, valamint Lengyel Eszter, az ELTE TTK HÖK szombathelyi ügyekért felelős referense adott át az Alpokalja – A Daganatos Betegekért Közhasznú Alapítványt vezető dr. Györke Eszternek és kollégáinak. A 2008-ban, a Markusovszky Gyermek Onkológiai Centrumát vezető dr. Masát Péter által életre hívott, a leukémiás és daganatos beteg gyermekeket és családjaikat segítő alapítvány egészségügyi, szociális, rehabilitációs, oktatási és kutatási tevékenységet végez.

A Savaria Egyetemi Központ polgárainak szociális érzékenységét jól mutatja, hogy ebben a félévben ez már a harmadik nagyobb szabású akció volt, amellyel rászorulókon segítettek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a SEK a Kutatók éjszakáján öt halmozottan hátrányos Vas megyei általános iskola diákjainak szervezett programokat, a hallgatói önkormányzat segítségével pedig a Gólyabálon több mint kétszázötvenezer forint gyűlt össze a kórházban fekvő súlyosan beteg gyermekek tanulását segítő Amigos a gyerekekért Alapítvány részére.