Szakmai lavina – kötetben a tanulmányok

Megjelent az Ezerarcú közlekedés II. kötet a SEK oktatóinak lektorálásával és tanulmányaival

Kleinhappel Miklós | 2023.05.12.
Szakmai lavina – kötetben a tanulmányok
Ahogy a két évvel ezelőtti Országos közlekedéstörténeti konferencia szervezésében és lebonyolításában, úgy az előadások írott változatának elkészítésére vállalkozó kutatók tanulmányaiból összeállított, elektronikusan a napokban elérhetővé vált kötet létrehozásában is kulcsszerepet vállaltak az ELTE szombathelyi oktatói.

„Az elgurult hógolyóból szakmai lavina lett” – így fogalmaz Majdán János, a tudományos tanácskozás szervezőbizottságának elnöke a kiadvány beköszöntőjében.

Szavaival arra utal, hogy a kétévente megrendezett konferencián eleinte – egy évtizeddel ezelőtt – mindössze néhány közlekedéstörténettel foglalkozó szakember ismertette kutatása eredményeit, hogy a Savaria Egyetemi Központban (SEK) lebonyolított ötödik rendezvényen már az interdiszciplinaritás jegyében több szekcióban, addig soha nem látott számban, negyvenhárom előadás hangozzon el hazai és külföldi kutatóktól.

Ezt a sokszínűséget vonultatja fel a május elején napvilágot látott Ezerarcú közlekedés II. – Fókuszban a személyszállítás című, csaknem hatszáz oldalas, huszonöt tanulmányt és egy recenziót csokorba gyűjtő kiadvány.

A 2021-es szimpózium fő szervezője, Kalocsai Péter elmondta, a tanulmánykötet megvalósításában nagy szerepet játszottak a SEK oktatói. Megfogalmazása szerint szép, igényes és tartalmas kötet szerkesztője a Szombathelyen történelem–német szakon diplomázott Horváth Csaba Sándor, aki jelenleg a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karának egyetemi docense.

A szaklektori munkát az egyetemi központból Agócs Nándor, Bordács Andrea, Fűzfa Balázs, Urbán Máté és Kalocsai Péter végezte; utóbbi a szerkesztésben is közreműködött.

A kötet a SEK kilenc oktatójának tanulmányát tartalmazza. Utazók és utazások témakörben Agócs Nándortól, Bakó Balázstól és Urbán Mátétól olvasható egy–egy publikáció. A közlekedés kulturális és művészeti vonatkozásaival kapcsolatban Bődy Edit, Czetter Ibolya, Nagy Anna és Szántó István értekezett. Kalocsai Péter Szombathely közlekedési csomóponti szerepéről, Nemes József Miklós pedig Hollán Ernőnek a magyarországi vasúthálózat kiépítésében végzett tevékenységéről írt.

A tanulmánykötet ünnepélyes bemutatója Nagykanizsán 2023 szeptemberében a VI. Országos közlekedéstörténeti konferencián lesz, de e-könyvként már hozzáférhető ezen a linken.