Szakmai egyeztetés a Szlavisztikai Tanszék oktatóival

Szöveg és fotó: Nemzetiségi ombudsmanhelyettes Facebook-oldal | 2020.02.18.
Szakmai egyeztetés a Szlavisztikai Tanszék oktatóival

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes és munkatársa, dr. Kiss Balázs egy folyamatban lévő vizsgálatai kapcsán február 7-én szakmai egyeztetésen vett részt Szombathelyen.

Ennek során az ELTE Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Szlavisztikai Tanszékének vezetőjével, dr. Mersich Zsuzsanna egyetemi docenssel, a horvát nyelv oktatójával, Skaperné dr. Embersics Erzsébet egyetemi doncenssel és Merkliné Doncsecz Ibolya egyetemi adjunktussal, a szlovén nyelv oktatóival találkozott.

A nemzetiségi biztoshelyettes még a tavalyi év során indított hivatalból vizsgálatot a magyarországi nemzetiségi közösségek nyelvhasználati jogainak érvényesüléséről a nemzetiségi nyelv szabályainak megfelelő anyakönyvezés és a közösségi névhasználat során.

A nemzetiségi egyéni és közösségi névhasználat jogát érintő két folyamatban lévő vizsgálat első szakaszában a nemzetiségi biztoshelyettes az országos nemzetiségi önkormányzatoktól, illetve az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségétől és az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottságától kért tájékoztatást a témával kapcsolatos tapasztalataikról, az esetlegesen felmerülő nehézségekről, a nemzetiségi közösségek részéről megfogalmazott konkrét problémákról, igényekről és javaslatokról. A biztoshelyettes a beérkezett válaszok alapján mindkét területen megkereste az érintett kormányzati és közigazgatási szerveket is.

Az ombudsmanhelyettes ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy vizsgálata során megismerje a speciális tudományos megközelítéseket is, ezért tájékoztatást kért a nyelvtudomány képviselőinek a nemzetiségi közösségek egyéni és közösségi névhasználatát érintő általános tapasztalatairól, az esetlegesen felmerülő nehézségekről, valamint a tudományos munkájuk alapján megismert és megfogalmazott konkrét problémákról, igényekről és szakmai javaslataikról. A nemzetiségi biztoshelyettes álláspontja ugyanis az, hogy a vizsgálat nem zárható le a nyelvtudomány képviselőinek ebben a két témában kialakított véleményének megismerése nélkül.