SEK Poetry, avagy verset mondanak az egyetemisták

Kocsis Marcell - Fotó: ELTE HÖK Savaria | 2018.04.23.
SEK Poetry, avagy verset mondanak az egyetemisták

Április 17-én, kedden késő délután egy régóta példa nélkül álló egyetemi rendezvény otthona volt az A-épület Díszterme: középiskolások és egyetemisták mérték össze versszavaló-tudományukat az illusztris zsűri jelenlétében.

Hallgatók sok-sok generációja kezdte meg és végezte el tanulmányait a Savaria Egyetemi Központban és annak jogelődjeiben úgy, hogy a rengeteg emlékezetes irodalmi műsor, vendégelőadás és közönségtalálkozó mellett a kultúra iránt érdeklődő közösség nélkülözte a szavalóversenyeket: Benke Éva Radnóti-díjas oktató nyugállományba vonulása óta nem rendeztek ilyen, előadói talentumokat is kívánó megmérettetést.

Ennek a hiánynak kívánt véget vetni Gelsei Zsófia tanárszakos hallgató, akit egy kőszegi tanulmányúttal egybekötött általános iskolás vetélkedő ihletett meg, majd szaktársai segítségével megvalósította a formálódó tervet. Zsófi elmondta, hogy a budapesti ELTE-campuson az Egyetemi Anyanyelvi Napok keretében szoktak tartani szavalóversenyt, Szombathelyen viszont mindenképpen a magyar költészet napjával szerették volna összekötni ezt, ezért esett áprilisra a választásuk. Az idei megmérettetésre még kevés diák jelentkezett, de hagyományteremtő céllal hívták életre a kezdeményezést, jövőre sokkal több indulóra számítanak.

Dr. Fűzfa Balázs egyetemi docens azzal egészítette ki Zsófi szavait, hogy a személyes segítségén kívül, amivel a zsűri összeállításában működött közre, ez egy teljesen hallgatói kezdeményezés, amely alulról szerveződött, ezért duplán értékes és felemelni való, reméli, hogy ugyanezzel a lendülettel folytatják évről évre. Ráadásul sikerült egy frappáns nevet választani az eseménynek, hiszen több szombathelyi alkotó formációra is utal a SEK Poetry elnevezés.

Számos helyen, számos alkalommal szavalt már verset Lutor Katalin hallgató. Arra a kérdésre, hogy talán a leghozzáértőbb zsűri állt össze Jordán Tamás színházigazgatóval, Ölbei Lívia újságíróval és szerkesztővel, Barták Balázs és Fűzfa Balázs irodalomtörténészekkel, okoz e neki új kihívást, azt válaszolta nevetve, hogy nem, hiszen szavalt már verset Láng Gusztáv legendás irodalomtörténész előtt is. Az igazi újdonságot az okozza, hogy itt valóban megmérik tudását, végre igazi versenyen próbálhatja ki magát.

A jelentkezők színre lépése előtt Teleki Blanka adott elő saját megzenésítésében egy-egy Radnóti Miklós- és József Attila-verset, majd dr. Németh István, szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettes köszöntette a versenyzőket és az érdeklődőket. A nyolc indulónak egy, a Nyugat folyóirat valamelyik generációjához tartozó szerző versét kellett előadnia, majd egy szabadon választott alkotással is a zsűri elé állhattak.

Az eredményhirdetés előtt Jordán Tamás, kilépve a hivatalos keretekből, közelebb vonta székét a versenyzőkhöz. „Miért változik meg a hangjuk, ha verset kezdenek szavalni? Miért nem a hétköznapi beszédmodorban próbálják meg előadni az alkotásokat?”– tette fel a kérdést a magyar versmondás nagy és formabontó alakja. Véleménye szerint a verset úgy kell mondania az előadónak, hogy a közönségnek csak az jusson el a tudatáig, hogy „József Attila is írt valami hasonlót.”

A kötetlen és tartalmas beszélgetés után következett a két kategória helyezettjeinek díjátadása:

Középiskolás kategória:

1. Fodor Lili Anna 
2. Fogl Noémi 
3. Novák Henrietta

Egyetemista kategória:

1. Lutor Katalin 
2. Szabó Angelika 
3. Iván Csilla

Az estébe hajló délután, ugyan még kisebb számmal, de rangosan és mértéket mutatva bizonyította be, hogy az irodalomra, a kultúrára a fiatalságnak is örök igénye van: a szervezők pedig ígérik, jövőre még szélesebb közönségnek, ugyanennyire elhivatottan hozzák el a SEK Poetry szavalóversenyt.

SEK Poetry, avagy verset mondanak az egyetemisták

SEK Poetry, avagy verset mondanak az egyetemisták

0

/

0

0

/

0