SEK-esnek lenni jó!

Savaria Fórum | 2021.11.26.
SEK-esnek lenni jó!

Dinamikusan nő az ELTE Savaria Egyetemi Központba felvett hallgatók létszáma, idén szeptemberben már 760-an kezdhették meg tanulmányaikat Szombathelyen. A hallgatók várták, hogy a képernyők mellől végre visszatérhessenek a jelenléti oktatásba. Az intézmény magas minőségű oktatással, új szakokkal, ösztöndíjprogramokkal és élénk közösségi élettel csábítja a fiatalokat.

 

A szombathelyi egyetemi központ 2017 februárjában csatlakozott az ELTE-családhoz, ez már az ötödik tanév az ország legnagyobb és legelismertebb egyetemének égisze alatt.
– A csatlakozás hatalmas mérföldkő volt számunkra. Komoly munkán vagyunk túl. Történt egy portfólió-tisztítás, nagyszabású kommunikációs és marketingkampányt folytattunk le, megalkottuk az új struktúrát, és mostanra azt mondhatjuk, lezárult az integráció – mondta el a Szombathelyi Televízió Ma–holnap című műsorában Lenkai Nóra, az ELTE-SEK rektori biztosa. – Idén fogadhattuk az eddigi legtöbb hallgatót, 760 főt, ami 9,2 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Létszámunk évről évre emelkedik, és a régióban komoly elismertség övezi intézményüket.


Fókuszban a tanárképzés

Szombathelyen hatvanéves múltra tekint vissza a tanárképzés, az egyetem életében ez mindig meghatározó volt, és lesz is. A Berzsenyi-brand nyomán 2020-ban létrejött a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ.

– Azt látjuk, hogy minden évben 5-6 százalékkal emelkedik a pedagógusképzésre jelentkezők száma. Amikor 2019-ben országosan 40 százalékos visszaesés történt, hozzánk akkor is többen jöttek. 300-350 hallgatónk van minden évben. A természettudományos szakok iránt csökkent az érdeklődés, ide olyan programokkal igyekszünk bevonzani a fiatalokat, mint a Kutatók Éjszakája. Hallgatóink többsége egyébként valóban tanárnak készül, nem kíván más irányba menni, és ez különösen örömteli – hangsúlyozta Lenkai Nóra.

 

Újdonságok


2020-ban elindult a pszichológia szak a Savaria Egyetemi Központban. Az alapszakot 120-an jelölték meg első helyen, közülük 66 főt iskoláztak be 421-es ponthatárral, ami országos szinten is magasnak számít. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar szeretné ezt a képzést továbbfejleszteni, hiszen óriási igény mutatkozik rá. Vannak hallgatók, akik Budapesten végezték el az alapszakot, és Szombathelyre jönnek mesterképzésre.

Újdonság az üzleti ismeretek tantárgy, amit a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben vezettek be a Savaria Gazdaságtudományi Tanszéken.

– A gazdaságtudományi szakjaink igazi sikertörténetek. 2017 óta megháromszoroztuk a jelentkezők számát, a bekerülési ponthatár magas. ELTE színvonalú és minőségű képzést biztosítunk a hallgatóinknak. Tavaly decemberben kezdtünk tárgyalni a kamarával egy olyan szabadon választható kurzus bevezetéséről, ami életszerű gyakorlati tudással vértezi fel a hallgatókat. Az egyéves kurzus első felében elméleti síkon tanulnak olyan szakemberektől, akik már bizonyítottak az üzleti életben, a második félévben pedig kisebb csoportokban projektmunkákon dolgoznak majd a hallgatók. 122-en jelentkeztek a kurzusra, nem csak gazdasági szakokról, ami igen szép szám. A régió meghatározó vállalkozásai társadalmi munkában vesznek részt az oktatásban. A kurzus végén a hallgatók kamarai ajánlólevelet kapnak – mondta el a rektori biztos.

 

Pezsgő egyetemi élet


Egy felsőoktatási intézmény nemcsak a színvonalas oktatás és a piacképes diploma, hanem az élénk közösségi élet miatt is vonzó lehet. A szombathelyi campus sok-sok programmal, újszerű hallgatói kezdeményezéssel és barátságos légkörrel várja a fiatalokat.

– Vidéki egyetemként erősségünk, hogy nálunk családias környezetben tanulhatnak a hallgatók, név szerint ismerjük őket, szinte kézen fogva kísérjük el őket a diplomáig, és segítünk, ha problémájuk adódik. Mindenkinek tudunk kollégiumi elhelyezést biztosítani, aki ezt igényli, ösztöndíjaink révén pedig anyagilag is támogatjuk hallgatóinkat. A 2017-ben alapított Savaria Kiválósági Ösztöndíj keretében például, aki 400-as ponthatár fölött kerül be hozzánk, havi 40 ezer forintot, 450 pont fölött 80 ezer forintot kap havonta, egy éven keresztül – ismertette Lenkai Nóra.

Az egyetemen színjátszó kör működik, a Történeti Diák Műhelyben és a természettudományi TDK-klubokban mindenki talál az érdeklődésének megfelelő programot. A SegítéSEK kampányban pedig az elesettek iránti érzékenységre, jótékonykodásra, társadalmi felelősségvállalásra nevelik az egyetemistákat, akik később – akár tanárként, akár más munkakörben – ennek az attitűdnek nagy hasznát vehetik.