"Segítettem, amikor kellett"

Kleinhappel Miklós – Fotó: Savaria Fórum / Nagy Jácint | 2022.12.19.

Szombathely Zsidóságáért emlékplakettet vehetett át Katona Attila történész. A Történelem Tanszék egyetemi docensétől megtudtuk, három évtizede segíti a Szombathelyi Zsidó Hitközség munkáját.

November elején rendezték meg a zsidó fesztivált a vasi megyeszékhelyen, amelyen filmvetítések, előadások és koncert várta a résztvevőket. A háromnapos programsorozat zárásaként a Szombathelyi Zsidó Hitközség kitüntetéseket is kiosztott.

A Szombathely Zsidóságáért emlékplakettek idén első alkalommal találtak gazdára, szám szerint négy.

Katona Attila az elismerés kapcsán kérdéseinkre válaszolva elmondta, számára is meglepetés volt a kitüntetés, az ünnepi műsor előtti percekig nem volt róla tudomása, hogy megkapja. Az emlékplakettet a Szombathelyi Zsidó Hitközségért több évtizeden át végzett munkájáért vehette át.

„Segítettem, amikor kellett”

– fogalmazott a történész, aki az 1990-es évek elejétől hiánypótló, alapos cikkek és tanulmányok írásával, ünnepi beszédek, illetve előadások megtartásával vesz részt a helyi zsidó hitközség életében.

Katona Attila a mérföldkövekről szólva az első évtizedből a Savaria Egyetemi Központ jogelőd intézményének oktatójával, Balázs Edittel közösen írt, több kiadást megért Baljós a menny felettem című kötet elkészítését emelte ki, amelyben a helyi zsidóságról holokauszttúlélők nyilatkoztak.

A 2000-es évekből a szombathelyi zsidóságról szóló, ugyancsak Balázs Edittel közös Zsidónak maradni és magyarnak lenni című könyvet említette.

Az elmúlt évtizedből a második világháború idején a vasi megyeszékhelyről elhurcolt zsidóság történetét bemutató Szemtől szembe című nagyszabású, magyar és angol nyelvű kiállítást említette; a tárlat anyagához ő is hozzájárult.

A 2020-as évek terméséből a szombathelyi származású Heimler Jenő világhírű egyetemi tanár, író, szociológus születésének 100. évfordulójára alkalmából rendezett konferenciát tartja különösen fontosnak, ezen a Heimler család történetéről tartott előadást. De kiemelte a Szombathelyi Zsidó Hitközség megújult hitközségi intézményének névadója, Bernstein Béla rabbivá avatásának 130. évfordulója alkalmából megjelent emlékkönyvet is: ő a Bernstein szombathelyi éveiről szóló, csaknem hetven oldalas tanulmány szerzője.