Sákovics Péter a legeredményesebb férfi racketlonos

Kleinhappel Miklós | 2020.02.04.
Sákovics Péter a legeredményesebb férfi racketlonos

A világbajnokságokon elért eredményei alapján.

A racketlon ütővel játszható sport, mely a négy legnépszerűbb ütős játék, az asztalitenisz, a tollaslabda, a fallabda és a tenisz kombinációja.

A Finnországból és Svédországból származó sportág története az 1980-as évekig nyúlik vissza, ám az első racketlon világbajnokságot csak 2001-ben rendezték meg.

A legfrisebb összegzés szerint a vb-ken elért eredmények alapján Sákovics Péter, az ELTE Savaria Egyetemi Központ adjunktusa, aki a magyar ranglistát már eddig is toronymagasan vezette, a legeredményesebb férfi racketlonos: eddig 14 aranyérmet (6-ot egyéniben, 6-ot párosban és 2-t csapatban), 12 ezüstérmet (3-at egyéni, 6-ot párosban és 3-at csapatban) és 3 bronzérmet (2-t egyéniben, 1-et párosban) szerzett.

Sákovics a 2020-as évet is hasonlóan sikeresen, kettős győzelemmel kezdte.

A Thailand Openen történt indulással a szombathelyi racketlonos először tette le a névjegyét ázsiai országban, nem is akárhogyan, hiszen a +40-es korosztályban bizonyult a legjobbnak egyéniben és párosban egyaránt.

Sákovics a thaiföldi Pattayán megrendezett versenyen egyéniben egy Hongkongból érkezett versenyzővel kezdett, akit 18 ponttal győzött le. Az elődöntőben az angol játékos, Adrian Ng sem tudott mit kezdeni az egyre jobban játékba lendülő Sákoviccsal. Itt a különbség 28 pont volt.

A döntőben az indiai játékos 21:0-s tollasával ráijesztett az ELTE Savaria Egyetemi Központ oktatójára, de a fallabdában és teniszben „rendeződtek” a dolgok, és biztos győzelem lett a mérkőzés vége.

A párosok versenyében Sákovics Péter a német Frank Kleibert oldalán aratott győzelmet, úgy, hogy az előcsatározások során angol és thai ellenfeleket legyőzve jutottak a döntőbe, ahol a finn–hongkongi Seppo Raiski–Bong Tai Shu duó várt rájuk.